"Vi har dragit högsta vinsten", så inleder Gislaveds symfoniorkester beskrivningen av första konsertkvällen i höst. Sista lördagen i september gästas nämligen konsertsalen av Broarydsbördiga världssopranen Iréne Theorin, som enligt uppgift bara hade ett ledigt datum i sin kalender före 2022.

Höstens program

30 september: "Här är mitt liv" med Iréne Theorin. Dirigent: Jörgen Flink.

21 oktober: Musikcaf..

Höstens program

30 september: "Här är mitt liv" med Iréne Theorin. Dirigent: Jörgen Flink.

21 oktober: Musikcafé med Emilia Amper samt Dan Svensson (slagverk), Bridget Marsden (violin), Sofia Teljebäck Högstadius (violin) och Oona Kyllikki Tuominen (cello).

18 november: "Simply British" med bröderna Rongedal. Dirigent: Ulf Wadenbrandt.

25 november: Musikcafé med Freja Havesang (sång/piano/keyboard) och Edvin Fridolfsson (trummor/percussion).

16 december: "Musik i Julbrådskan" med Gislaveds Kammarkör. Dirigent: Ricky Burton.

13 januari: Nyårskonsert 2018 med Alexander Lycke. Dirigent: Yngve Nordström.

– Hon är en supervärldsartist. Hon har inte gjort så jättemycket i Sverige, men utomlands är hon en gigant, säger Jörgen Flink, som har fått uppdraget att vara dirigent under konserten.

"Här är mitt liv"

Iréne Theorin, som har med sig sin pianist Magnus Svensson, kommer att bjuda på kända och mindre kända stycken ur sin repertoar. Upplägget kommer dock att vara annorlunda. Konserten har nämligen fått namnet "Här är mitt liv" och redan nu uppmanas publiken att skicka in sina frågor till Iréne via symfoniorkesterns hemsida.

– Vad jag vet har vi inte haft det här upplägget innan, men hon nappade på idén. Det blir ett samtal, där hon får berätta om sitt liv som operasångerska. Vi kommer också att välja ut en eller två frågor som folk har skickat in, berättar intendent Jane Petersson.

Brittisk rocknostalgi

Annons

Iréne Theorin är dock inte det enda kända namnet i höstens program. I november blir det brittisk rocknostalgi med bröderna Rongedal.

– Då används symfoniorkestern på ett annat sätt. Sedan några år tillbaka har novemberkonserten fått en annan publik, och det är ju också vårt uppdrag. Det är roligt och utvecklande för orkestern, säger Jane Petersson.

Traditionsenligt innehåller programmet också "Musik i julbrådskan" med Gislaveds kammarkör, innan nästa konsertår inleds med nyårskonsert med solisten och musikalartisten Alexander Lycke, aktuell i Les Misérables på Spira i Jönköping.

"Mysigt koncept"

Liksom tidigare år får Gislaved också besök av musikcaféserien från Smålands Musik och Teater, där Emilia Amper och Freja Havesang återstår i höstens program.

– Det är ett mysigt koncept, som är förlagt till Gislesalen, med två akter och fikapaus i mitten, säger Veronika Lorentzson, som är nyvald ordförande i symfoniorkestern, men också musikskolechef.

Hon lyfter fram betydelsen av musikskolan, delvis för rekryteringen av nya medlemmar i orkestern.

– Det är unikt att ha en symfoniorkester av den kalibern på en ort som Gislaved och musikskolan spelar en viktig roll.