I måndags lämnade det privata vårdföretaget in en konkursansökan till tingsrätten.

– Jag har tagit det preliminära beslutet att stänga, säger advokaten Bertil Stridh som är konkursförvaltare i ärendet.

Samtidigt kommer uppgifter om att bolagets hantering av ärendet kan vara brottligt. Enligt Sveriges Radio Jönköping kan det vara brottsligt, att inte ägarna slog larm tidigare, om att företaget gick med stora förluster. För Sveriges Radio vill bolagets konkursförvaltare, Bertil Stridh, dock inte kommentera om det har begåtts något brott i samband med konkursen.

– Nej det kan jag inte. Nu sker i första hand fokus på den affärsmässiga sidan av mitt uppdrag. Och sen kommer den brottsgranskande uppgiften längre fram, säger han till Sveriges Radio.

Hälsoteamet i Småland AB tog över fyra av Familjeläkarnas tidigare vårdcentraler i länet vid årsskiftet, däribland vårdcentralen i Mullsjö.

Sedan årets början har företaget haft dålig ekonomi. Omsättningen har fram tills nu legat på 14 miljoner kronor och de har visat ett resultat på minus tre miljoner kronor.

Annons

– Enligt vad jag erfarit och delvis kunnat konstatera har man belastat företaget med för höga kostnader, säger Bertil Stridh till tidningen.

Personal i Mullsjö, Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar drabbas av konkursen.

– Det finns ett 30-tal anställda och därutöver ett antal timanställda som berörs av detta, säger advokaten Bertil Stridh.

Totalt berörs över 6 000 patienter av konkursen.

– Jag vill att denna konkurs ska få så lite konsekvenser som möjligt för patienterna, säger Stridh.

Landstinget fick reda på konkursen först under måndagen.

Hade ni några indikationer på detta?

– Nej, egentligen inte. Vi har hela tiden haft en bra kontakt med vårdcentralen, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör.

De patienter som är listade på vårdcentralen kommer nu att få söka sig till andra vårdcentraler vid vårdbehov. Landstinget avvaktar med vidare beslut för att se hur ärendet fortlöper.

– Men om det inte finns en ny aktör inom tre månader så får vi fördela ut de som inte gjort ett aktivt val på andra vårdcentraler, säger Bojestig.

Landstingsrådet Håkan Jansson (M) tycker att situationen är djupt beklaglig.

– Det är synd om patienterna som trivts där. Men här kan vi inte beskylla någon för att ha fört pengarna till ett örike, säger han och syftar på Familjeläkarna.

Landstingsledamot Marcus Eskdahl (S) anser att man nu bör fundera på om vårdcentralerna, eller dess patienter, bör överföras till landstingets vårdcentraler Bra Liv.

– Man bör i alla fall fundera på om det är möjligt, säger han.