Avbrottet började runt 18-tiden på tisdagskvällen och berörde samtliga abonnenter i Vaggeryds energis fibernät. Det innebar att, förutom internet, även tjänster som SVT Play och olika filmkanaler drabbades. Däremot klarade det vanliga tv-utbudet sig.

Under natten mot tisdagen arbetades det med att försöka hitta felet och under onsdagsmorgonen kom beskedet om vad som hänt. På kvällen fungerade allt som vanligt för abonnenterna.

Enligt Vaggeryds energis vd Rikard Larsson, var det en kabel i internetleverantören Tele 2:s överliggande nät som borrades av i samband med ett vägarbete. Platsen ligger utanför Vaggeryds energis område, men är i närheten. Andra kommuner kan ha varit drabbade, men värst var läget i tätorter som Vaggeryd och Skillingaryd.

– Det är ett fel som vi inte var ansvariga för, eller kunde göra något åt. Men vi hade folk på plats och var beredda att hjälpa till.

Lagningen innebar att skadad fiber ersattes med ny.

Hur kan något sådant här hända, finns det inte signal från olika håll - redundans?

– Jo, vi har matning från två olika håll, men båda passerar här på samma ställe, vilket är maximal otur. I sommar kommer vi, genom fiberföreningarna som bygger ut, att få matning från ett helt annat håll, säger energibolagschefen.

Ett tag efter avbrottet slutade även Vaggeryds energis hemsida att fungera, vilket var en en kombination av felet och att hemsidan blivit överbelastad av oroliga kunder.

Annons

– Det är någonting som vi måste åtgärda. Vi ska förändra rutinen för hur den är upplagd.

Det är dessutom ett, långvarigare, problem med delar av nätet i Skillingaryd…

– Ja, där har vi felsökt i fyra veckor nu. Vi har gjort många åtgärder och bytt delar av utrustningen, men det har fortsatt att krångla.

Det felet berör ett 70-tal hushåll, som har fått en månads kompensation för den svajiga uppkopplingen.