Rankningen, som görs av Svenskt Näringsliv, baseras till två tredjedelar på svar från företagarna själva och till en del på statistik från UC och SCB. Vanligtvis brukar två utmärkelser ges i varje län; ”Bästa placering” och ”Bästa klättrare”. I fjol fick Habo bästa placeringen, medan Gislaved klättrade flest placeringar. I år förenklades det hela av att Vaggeryds kommun tog hem båda utmärkelserna.

Vad kan man som kommun göra för att hamna bra i rankningen?

– Börja med att sätta konkreta och mätbara mål för verksamheten, som att kommunen ska leverera ett antal färdiga tomter eller korta handläggningstider med ett antal veckor. Man bör också jobba med synsättet; att tänka på företagen som kommunens kunder och fundera på hur man kommunicerar med dem, säger Svenskt Näringslivs regionchef i Jönköpings län, Dan Sylvebo.

Dan Sylvebo är regionchef för Svenskt Näringslivs regionkontor i Jönköping.

”Viktigt motverka seghet”

Den tredje, och kanske viktigaste åtgärden, handlar om att jobba med tillsyns- och tillståndsfrågor. Att motverka en seg handläggning.

Å andra sidan då. Vad är det som kan sänka en kommun?

– Exempelvis när en inspektör ser sig bara som en myndighetsperson och istället för att ge stöd och vägledning till en restaurang som vill få ordning på kylen börjar med att ge ett föreläggande. Jag tror inte att det finns en JO i världen som skulle smälla en flexibel inspektör på fingrarna för att den inte har gjort sitt jobb.

Annons

I den mätning som har gjorts kommer Vaggeryd för första gången över magiska 4-poängsnivån, på skalan med 6 som högsta värde.

– Det finns kommuner, exempelvis Gnosjö, som ligger högre - 4,5. Att Vaggeryd ändå presterar bättre beror på att man siffermässigt når bättre resultat, säger Sylvebo.

Vi konstaterar att samtliga av länets kommuner ligger på listans övre halva.

Företagsklimat, riksplacering (+/- mot 2017)

Vaggeryd 20 (17)

Värnamo 22 (12)

Gnosjö 23 (-11)

Mullsjö 27 (-8)

Tranås 29..

Företagsklimat, riksplacering (+/- mot 2017)

Vaggeryd 20 (17)

Värnamo 22 (12)

Gnosjö 23 (-11)

Mullsjö 27 (-8)

Tranås 29 (-8)

Aneby 43 (6)

Habo 70 (-59)

Vetlanda 79 (-22)

Nässjö 97 (-7)

Sävsjö 111 (-18)

Jönköping 112 (-1)

Källa: Svenskt Näringsliv med statistik från UC och SCB.