Under onsdagen höll räddningstjänsten, Försvarsmakten, MSB och länsstyrelsen en gemensam utbildning för att bli bättre på samordningen vid större skogsbränder.

– Efter skogsbranden i Västmanland så insåg vi att det fanns brister i samordningen och att man inte visste vilka resurser som fanns, vi ville inte att den erfarenheten skulle gå förlorad, säger Anna Henningsson, räddningschef i Karlskrona och initiativtagare till utbildningen.

Förra året började man därför hålla gemensamma utbildningar på fem platser runt om i Sverige. Ett koncept som fortsatt i år. Under onsdagen hölls den i Skillingaryd med ett 30-tal deltagare från Jönköpings- och Kronobergs län.

– Skillingaryds skjutfält är en bra plats för övning. Det går att landa med helikopter och det är nära till sjön för att hämta vatten, säger Anna Henningsson.

Under förmiddagen var det teori där man bland annat gick igenom teknik och taktik för samordning så att alla har en tydlig inriktning och en gemensam bild av läget vid en skogsbrand.

Tanken var sedan att på eftermiddagen ha en riktig brandövning, där man under kontrollerade former skulle släcka en brand med hjälp av helikopter och vatten från Fågelforsdammen. Den är dock fortfarande frusen.

– När datumen bestämdes i december så fanns det inte på kartan att det skulle vara vinterväder nu, säger Lars-Göran Andersson, räddningschef i Sävsjö efter att ha slutat på samma tjänst i Vaggeryd för fyra år sedan.

Annons

Istället för brandbekämpning fick deltagarna gå ut till helikoptern på skjutfältet för att på marken ha en genomgång.

En som var på plats var Johan Rova, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen i Jönköping. Han gör ofta naturvårdsbränning och blev även inkallad för att hjälpa till vid branden på Store mosse 2006 och branden i Bredaryd förra året.

– Vi har ju erfarenhet av eld i skog så det händer att vi kallas in vid skogsbränder, och det kan det bli fler gånger och det är alltid bra ju mer man kan, säger han.

Blev du besviken över att inte komma upp i luften idag?

– Nej, det var inte det viktigaste med dagen, säger han.