De 15 fritidshusen som planeras att köpas in och ställas på Gisleområdet är tänkta som en start för de som kommer till kommunen genom anhöriginvandring. Fram till den 30 september kommer Solbacka i Reftele att användas som akutboende, men efter det är tanken att de 15 nya fritidshusen ska kunna användas.

– Men på sikt behöver de här familjerna ett mer permanent boende. Det är inte hållbart i längden att bo på 35 kvadratmeter, som de här fritidshusen kommer att vara på ungefär, om man är en familj med två eller tre barn, säger Marie Johansson.

Annons

Läs mer: 15 nya fritidshus ska lösa boende för anhöriginvandrare

Hon efterlyser därför kommuninvånare som har bostäder som de kan hyra ut.

"Vore en välgärning"

– Jag uppmanar privata personer som har en lägenhet eller ett hus stående som de kan hyra ut att höra av sig till arbetsmarknadsenheten, Amo, där vi har personer som ansvarar för personerna som vill bosätta sig i vår kommun.

– Det vore en välgärning om fler kunde ställa upp. Det skulle underlätta situationen jättemycket och snabba på så att de här personerna får en bostadsadress, säger hon.

Viktigt med kommunikationer

Samtidigt poängterar hon att det är viktigt att det finns busskommunikationer i närheten av bostaden då de som kommer att hyra måste kunna ta sig in till arbetsförmedlingen och SFI.

– Det handlar om marknadsmässiga hyror och det måste finnas tillgång till toalett och dusch och möjlighet att tvätta och laga mat, annars får det inte räknas som en bostad, säger hon.