Under de senaste tio åren har jag haft en, hittills, hemlig dröm om att bli biodlare en dag. Som reporter på Jönköpings-Posten har jag fått göra många spännande reportage, men besöket hos biodlarföreningen i Huskvarna fastnade.

Fakta: Ny bok

Genre: Fakta

Titel: "Bisyssla. Om bin, biodling och biprodukter"

Författare: Joachim Petterson

Förl..

Fakta: Ny bok

Genre: Fakta

Titel: "Bisyssla. Om bin, biodling och biprodukter"

Författare: Joachim Petterson

Förlag: Bonnier fakta

Det är något med snillrikheten hos bina som fortfarande fascinerar. Hur de dansar efter en noggrant uttänkt koordination för att visa kompisarna var de har hittat riktigt schysst nektar, till exempel.

På senare år har medvetenheten ökat om vikten av bin och humlor, för den nödvändiga pollineringen och i förlängningen vår överlevnad. Vi har också hört om bidöden och om hotet mot insekterna från den ökade användningen av kemikalier och insektsmedel.

Annons

Det finns helt enkelt många skäl till att fler borde hålla på med bin. Nu är det inte det som biodlaren Joachim Petterson främst fokuserar på i sin debutbok. Framförallt är det glädjen och lusten kring bina och biodlingen som kommer fram. Och det smittar. Surret från hallonsnåren längst ner på tomten har blivit ett skådespel svårt att slita sig ifrån.

Boken vänder sig heller inte bara till biodlare eller blivande sådana: här finns gott om tips på hur fler humlor och bin ska trivas just där du bor, om du så har balkong eller trädgård.

Och för oss nördar berättar Joachim Petterson detaljerat om allt från hur vi bygger våra egen kupor, till vad vi kan göra med honungen. Vi får följa med biodlingen under hela året - från vårens rensningsflygning (när bina helt enkelt bajsar ut allt de ätit under vintern), genom hela säsongen till invintringen.

Nu är frågan inte längre om utan snarare när och hur många bisamhällen jag ska ha... Och var.

En sak är i alla fall säker, och det är att jag har en grundlig handbok när det väl är dags. Fram till dess nöjer jag mig med att plantera fler växter hemma och bygga lite bostäder för vilda bin. Kanske ett helt insektshotell.

...och så ett tv-tips

Dokumentären "Bieffekten", som nyligen gick på SVT, ligger på SVT Play till den 16 juli. Se den!

bin