– Domen visar att samhället verkar tycka att det är okej att vuxna skriker och trycker ner barn, till och med när de leker utanför sitt hem, säger Elin Erling, som är mamma till en av flickorna, som var nio år när händelsen inträffade.

– Barn har och ska ha en särskild skyddsställning i samhället. Det tar man inte hänsyn till i domen, säger flickans far Markus Lewintus.

Erkänt i rättegång

Det var i september 2014 som en man såg att två flickor målade med vattenlösliga kritor på asfalten utanför bostaden i Hestra. Han gick ut mot flickorna, sa åt dem att försvinna och kallade dem för ”svartskallar” och ”jävla pack” med hög röst, något som mannen under rättegången erkänt.

Flera vittnen har i förhör också berättat att mannen jagade flickorna och skrek dessa ord efter dem. Trots detta frias han med skälet att det inte är utrett att flickorna hört vad mannen sagt.

Skötts fel från början

Annons

Enligt föräldrarna har fallet skötts fel från början för att det ansågs vara lågprioriterat. Ärendet blev först nedlagt, sedan överklagade föräldrarna, och åtalet togs upp av en kammaråklagare. De säger att dottern inte fick ett målsägarbiträde när förundersökningen inleddes. Ett sådant biträde förordnas när speciella behov finns, till exempel när målsäganden är barn. Föräldrarna tror att det kan ha påverkat vad flickorna sa i polisförhöret.

– Jag vill inte behöva fråga min dotter om någon sagt ”jävla pack” eller kallat henne för svartskalle. Själva grejen är att det här handlar om barn, säger mamman, och berättar att hennes dotter fortfarande undviker att gå förbi platsen där händelsen inträffade.

– Barn vill många gånger skydda vuxna och inte säga allt under ett förhör, där hade ett målsägarbiträde behövts, säger Markus Lewintus, och berättar att ett målsägarbiträde som skulle föra barnens talan först blev rekommenderat när fallet skulle tas up i tingsrätten. Då hördes inte flickorna eller vittnen.

Inte ofredande

Enligt tingsrätten har mannens uttalande varit kränkande och hänsynslöst. Eftersom det dock inte är utrett huruvida flickorna har hört vad han har sagt kan inte gärningen bedömas som ofredande.

– Det här är barn, det är något som domen inte verkar ta i beaktande. Vi kan inte acceptera att folk skriker så åt våra barn, säger Elin Erling.

Kammaråklagare Anders Brokelind säger att man inte kommer att överklaga domen, och att han förstår hur rätten har resonerat.