Det är en anonym källa med bakgrund inom underrättelsetjänsten som kommer med uppgifterna till New York Times.

Fakta: Kidnappningarna i Mali i korthet

November 2011: Johan Gustafsson från Värnamo kidnappas vid en restaurang i Timbuktu i Mali tills..

Fakta: Kidnappningarna i Mali i korthet

November 2011: Johan Gustafsson från Värnamo kidnappas vid en restaurang i Timbuktu i Mali tillsammans med sydafrikanen Stephen McGowan och nederländaren Sjaak Rijke. En tysk man som gör motstånd vid kidnappningen skjuts ihjäl.

April 2015: Sjaak Rijke blir fritagen efter en militär operation av franska säkerhetsstyrkor.

Juni 2017: Johan Gustafsson blir frisläppt efter 5,5 år i fångenskap. Det finns få uppgifter om hur frisläppandet har gått till.

Augusti 2017: Stephen McGowan blir frisläppt.

Både Sveriges och Sydafrikas regering har förnekat att några lösesummor har betalats för att Johan Gustafsson och Stephan McGowan skulle bli fira.

Annons

Källan uppger att frisläppningen av McGowan blev möjlig tack vare att en lösesumma på 3,5 miljoner euro (motsvarande 34 miljoner kronor) betalades till kidnapparna i al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim. Frankrikes och Sydafrikas underrättelsetjänster uppges ha skött operationen med hjälp av en mellanhand, enligt källan.

LÄS MER: Här återförenas Johan med familjen

Mycket lite har hittills framkommit om hur det gick till när Johan Gustafsson blev frisläppt i slutet av juni. Den franska nyhetsbyrån AFP har uppgett att Johan Gustafsson släpptes i öknen med hjälp av Malis säkerhetstjänst. Uppgifter som den svenska regeringen inte har velat uttala sig om.

New York Times rapporterade 2014 att främst al-Qaida har tjänat mycket pengar på att kidnappa västerlänningar. Totalt uppgavs terrornätverket då ha tjänat omkring en miljard på kidnappningarna. Dessutom påpekade New York Times i granskningen att fångarna behandlas relativt väl av al-Qaida i jämförelse med exempelvis Islamiska Staten (IS).

LÄS MER: Johan Gustafssons medfånge frisläppt

New York Times uppger att Frankrike och Tyskland flera gånger har betalat lösesummor för att få loss fångar med hjälp av att leverera "resväskor fulla med kontanter" till kidnapparna. Utbetalningarna uppges ha dolts genom att ha bokförts som humanitärt bistånd. Däremot uppges USA och Storbritannien konsekvent vägra att betala lösesummor till kidnappare.