När klass NA16 från Gnosjöandans Kunskapscentrum, GKC, fick möjlighet att delta i Ungdomens riksdag var det Annie Carlsson, Hanna Hellström och Edin Curkic som fick chansen att åka till Stockholm för en heldag i riksdagshuset.

– Jag tyckte att det var spännande och kul att se hur det var. Vi fick testa att vara politiker för en dag och sitta i utskottsmöten, sammanfattar Annie dagen.

"Känns häftigt"

Totalt var 349 gymnasieungdomar inbjudna till Ungdomens riksdag. Temat för dagen var bland annat hur man ska ta till vara på ungdomars samhällsintresse för att stärka demokratin och varje klass fick bidra med var sin motion och var sitt debattinlägg. Från GKC var det Hanna Hellström som framförde sitt debattinlägg för de övriga deltagarna samt några ministrar i kammaren i riksdagen.

Hur var det att tala inför så många?

– Det var väldigt läskigt och jag var väldigt nervöst innan, men det var väldigt roligt. Det känns häftigt att ha gjort det, säger Hanna.

Hur var det att besöka riksdagen – var det som ni trodde?

– Det var inte alls som jag trodde. Jag trodde att det skulle vara lite mer styrt, men det var ganska avslappnat när vi satt där i utskottsmötet, säger Annie och får medhåll av Hanna:

Annons

– Det var häftigt och intressant. När vi satt i kammaren var det som att vi hade politikernas positioner, för vi fick sitta på deras stolar.

Känns det som att ungdomar kan påverka politiken?

– Vi tycker att det är svårt och det var ju det vår motion handlade om, hur ungdomar ska kunna påverka på ett enklare sätt. Vi hoppas att de politiker som var där hörde vad vi alla sa.

Löneskillnader och Natomedlemskap

De lyfter fram att de tycker att alla som höll tal under dagen hade något bra att säga och att frågeställarna under den efterföljande frågestunden lyfte fram många intressanta ämnen.

– Det var många frågor som man själv undrar över, om att kvinnors och mäns löner skiljer sig åt, om betygsystemet och varför vi inte är med i Nato, berättar de.

Kan ni tänka er att engagera er politiskt efter detta?

– Jag tycker absolut att jag blev mer intresserad när jag fick se lite hur det fungerade, men jag vet inte om jag vill avsätta min tid till det, säger Hanna.

– Så känner jag med, att jag vill påverka, men inte engagera mig politisk, fyller Annie i.

Rekommenderar att ta chansen

En sak är de dock säkra på, att det var en lärorik upplevelse att få en bild av riksdagspolitiken på nära håll:

– Jag skulle absolut rekommendera, till de som får chansen att vara med i detta nästa år, att göra det, säger Hanna.

Läs mer: Fick försmak på riksdagslivet