På onsdagen pratade alla elever i kommunens F-6-klasser om miljö. Då anordnades nämligen en halvdag på temat hållbar utveckling, för att få fler att göra bra val för miljöns skull.

– Det tar nästan 500 år för den att försvinna. Om man slänger den i naturen förstör man både för miljön och för oss själva, säger läraren Malin Clenow och håller upp en tom läskburk framför Åsenhögaeleverna som samlades i ett av klassrummen.

Värderingsövningar

Annons

Vid fyra olika stationer fick eleverna fundera kring hur man kan agera för att vi ska få en hållbar framtid. Det var filmvisning, samtal och praktiska aktiviteter, som värderingsövningar, skräpbygge med återvinningsmaterial, tillverkning av planscher med miljömärkningssymboler och "sittande tipspromenad".

Stort intresse

Läraren Malin Clenow berättar att temadagen är en särskild satsning i kommunernas skolor, men att frågan om hållbar utveckling också är en del av läroplanen och något som även ingår i den ordinarie undervisningen.

Hur är intresset från eleverna?

– Eleverna har varit fantastiska. Vi har jobbat med detta innan, så de kan mycket. De är jätteduktiga och har ett stort intresse, så vi hade bra diskussioner. Det väcker nog lite tankar hos dem, säger hon.

"Blir nog lite oftare"

Elton Segerberg var en av eleverna som tillverkade affischer och pratade miljö. Han berättar att han inte brukar källsortera så ofta, men kanske blir det ändring nu, menar han:

– Ja, det blir nog lite oftare.