Årets mästerskap gick av stapeln i Östersund. Ulrika och hennes kroatiska vallhund Axis deltog för första gången – och åkte hem med en guldmedalj.

Agility

Hundsporten agility går ut på att hunden och föraren ska klara av en hinderbana på så kort ti..

Agility

Hundsporten agility går ut på att hunden och föraren ska klara av en hinderbana på så kort tid som möjligt. Precis som i hästhoppning handlar det också om att undvika misstag, som rivning av hinder. Hundarna delas upp i olika storleksklasser och det finns två typer av tävlingar: Hoppklass och agilityklass.

Agility visades för första gången för publik 1978 i England, då som pausunderhållning på en stor hundutställning. Agility klassas i Sverige som en officiell hundsport sedan 1987.

Källa: Svenska Kennelklubben

– Man har knappt fattat det än. Men det var naturligtvis helt fantastiskt, helt galet och overkligt, säger hon.

Ulrika och Axis utgör en fjärdedel av laget The Spitfires, som tävlade i klassen för mellanstora hundar. De låg i ledning inför söndagens finalomgång, och fick därför gå ut sist när det väl var dags. Då var de tvungna att göra tre felfria lopp i rad. Trots den tuffa pressen så gick det vägen.

Annons

– Det är alltid kul att tävla i lag, men det är också nervöst. Det är ju inte bara jag och min hund som ska prestera. Man förlitar sig helt på sina lagkamrater också. Det är verkligen en lagprestation.

Ulrika har hållit på med agility i 15 år. Söndagens seger var efterlängtad.

– Det betyder jättemycket. Det är det man strävar efter, att bli svensk mästare. Förutom SM-guld i lag så strävar man ju också efter det individuella guldet. Men att få stå som Sveriges bästa lag är ju otroligt häftigt.

Förutom ett individuellt SM-guld så har Ulrika redan siktet inställt på ytterligare ett mål. Nästa år är det nämligen VM – här i Sverige.

– Jag satsar på landslaget. Det är mitt stora fokus framöver. I maj är det en uttagningshelg där man springer åtta lopp, och de fyra bästa i varje storlek får komma med till VM. Så det är mycket förberedelser inför det, det gäller att slipa på detaljerna.