I fredags kom det så kallade inriktningsbeslutet från KF Götas ledning att Vaggerydsbutiken ska läggas ned. Anledningarna ska vara dåliga försäljningsvolymer de senaste åren, i genomsnitt ska butiken ha gått back med sex miljoner kronor de senaste två åren.

Butiksomvandlingen försenades också med åtta månader under 2015 och ombyggnaden av gator ska ha gjort det svårare att ta sig till butiken.

Billigare lägga ned

— Vi har ett 50-tal butiker i Småland. Hela Göta har haft det tufft förra året men ser vi till Vaggerydsbutiken är det den som har gått sämst, säger Per-Gunnar Johansson, styrelseledamot och en av dem som fick förklara sig vid medlemsmötet i Vaggeryds kyrka inför ett 70-tal åhörare.

Annons

— Vi kan inte se i våra kalkyler i framtiden att vi kan vända på det här och då är det billigare att lägga ned än att driva butiken vidare, fortsätter ordföranden Jerry Svennerling.

Dålig säljledning

Men dessa argument ville inte åhörarna lyssna på.

— Självklart måste ekonomin gå ihop och fler måste handla på Coop. Men säljledningen är inte värd namnet, det är viktigt att hela Coop blir bättre på att sälja in vad man är bra på i stället för att se till problemen. Jag tror det också vore bättre att lägga ned Coop centrala bas i Växjö och låta oss styras från Stockholm, säger Ronny Karlsson.

Det är bedrövligt

Uno Wallenberg var i många år föreningschef för distriktet i Vaggeryd.

— Det är bedrövligt, det hade varit bra om vi medlemmar hade fått en vink om att det gått dåligt så att vi kunnat jobba mer för att fler handlar i butiken.

Kenneth Åberg, som sitter i kommunstyrelsen för Socialdemokraterna är också besviken.

— Kommunledningen har inte fått några besked om planerna om nedläggning, det har vi läst om i media. Vi kan bara vädja till styrelsen att ompröva sina beslut. Vaggeryds kommun är den kommun som växer mest i länet och fler invånare kräver också att man kan bevara matbutikerna, säger han.

Några beslut om att ompröva beslutet gavs inte. Ingen av de anställda som var med på mötet ville tala med tidningen När butiken ska läggas ned är i nuläget oklart. Styrelsen har nytt möte på fredag.