Älgen i Holsbybrunn har blivit något av en snackis i Holsbybrunn. På tidiga höstar har den i ett par års tid lämnat skogen för att gå in i samhället och käka äpplen i folks trädgårdar.

— Den har tillbringat höstarna i ett par års tid i folks trädgårdar, berättar Holsbybon Owe Ahlstedt som själv har sett den ett antal gånger.

Senast i tisdags kväll då han höll på att bli omkullvällt av den.

— Jag stod ute i trädgården och grävde när jag såg en mörk skugga i ögonvrån. Lite småskraj blev jag. Det är ju en lite tokig älg som nästan gått till angrepp ibland. Man får passa sig när man går ut på morgonen och hämtar tidningen.

Men på tisdagskvällen var det slut med älgens huserande i samhället. Jägaren Jan Mattsson hade på tisdagsmorgonen fått ett samtal av skyddsjägaren, polismannen Håkan Svensson, om att leta rätt på den. Då skulle den ha skrämt en flicka som fått springa och ta skydd vid en bil.

Annons

Jaktlaget sökte hela förmiddagen efter älgen men gav upp vid lunchtid. Klockan 17 ringde det igen i Jan Matssons telefon. Folk hade sett den vid gamla fotbollsplanen i Holsbybrunn.

— Det var massvis med folk ute som följde det här. Älgen gick över lekplatser och skolgårdar mot Alseda. Sen stannade den i en trädgård helt lugnt och började äta äpplen. Vi tog ut hunden men då gick älgen mot oss och vi fick kasta oss bakom bilen för att ta skydd, berättar Jan Mattsson.

— Den var nog lite berusad för den var lite vinglig i benen. Äpplena hade väl jäst i magen.

I en och halv timme följde jaktlaget älgen som mötte sitt öde när den gick ner till Emån för att dricka när en i jaktlaget fällde den.

Är det samma älg som gått runt i samhället under flera år?

— Det återstår och se, vi hoppas det är den, svarar Jan Mattsson.

Femtaggaren kommer nu att styckas och fördelas broderligt mellan medlemmarna i jaktlaget.

Den udda älgjakten har uppmärksammats på sociala medier. Även om de flesta där verkar nöjda med att slippa den närgångna älgen så är det också någon som tycker att slutet var olyckligt.