På onsdagen hade kommunanställda, elever i årskurs nio samt allmänheten bjudits in till Glashuset för teaterföreställningen "Vi som blev kvar". På scenen stod skådespelarna Evgeni Leonov och Johanna Zandén från Jönköping. Syftet var att ta bort tabun kring att prata om psykisk ohälsa och suicid.

– Det är ett otroligt viktigt ämne att prata om, om detta svåra som är tabu också. Att våga prata om det som är obekvämt, det är jätteviktigt, säger Johanna Zandén.

Vill få igång prat

Annons

– Det känns på publiken också. Det är många som vill komma fram och prata, så vi vill ju att detta ska fortsätta, att man ska prata efteråt, säger Evgeni Leonov.

Föreställningen består av tre berättelser och alla handlar om unga personer vars anhöriga har eller har försökt ta sitt liv. Om en kille vars mamma en dag plötsligt är borta, om två syskon som ska säga hej då till sin pappa och om en lillasyster vars bror inte mår så bra.

Vad är fördelarna med att belysa detta i teaterform?

– Jag tycker att teater är så direkt på något sätt. Man kan bli drabbad av någon upplevelse och så kan det bli lättare att prata om det, säger Evgeni Leonov.

"Kommer inte undan"

– Och den här formen som vi har, att man sitter väldigt nära, man kommer liksom inte undan. Jag tror att det upplevs nästan lite skönt, att nu sluter vi oss i det här rummet och har den här upplevelsen tillsammans, säger Johanna Zandén.

Föreställningen visades för kommunanställda och elever på förmiddagen för allmänheten på kvällen. Efteråt fick publiken möta Elin Mårtensson, som miste sin mamma som ung, och hon pratade om hur man tar sig vidare efter att ha förlorat en nära anhörig.