Nu är det åter dags för det traditionsenliga cykelloppet Vidöstern runt. Ett motionslopp som är 59 kilometer långt och arrangerades första gången redan 1971. Under många år har dessutom den kortare varianten, Ulåsrundan som mäter 20 kilometer funnits med som alternativ.

Jonas Benne och Peter Lundstedt tillhör de som tänker starta i loppet och cykla Ulåsrundan på söndag. Det är väl inget särskilt med det egentligen eller?

Jo, definitivt när man har sett de unika ekipagen som de ska ta sig runt på, nämligen varsin höghjuling.

Unika höghjulingar

Höghjuling är en typ av cykel, där pedalerna sitter direkt på framhjulsaxeln utan utväxling. Cyklarna började bli populära i slutet på 1860-talet. Det främre hjulet har en diameter på ungefär 1,5 meter medan det bakre hjulet är mycket mindre.

Till vardags driver Jonas Benne det egna företaget, JB Cycles där han reparerar, säljer nya, samt tillverkar cyklar i alla möjliga konstellationer, något som tidningen skrivit om tidigare.

Varbergs sommargiro

Nu är det alltså dags att ta sig an motionsloppet Ulåsrundan på söndag för Jonas och Peter.

– Det ska bli riktigt kul konstaterar de och fortsätter:

– Tidigare i år deltog vi i cykelloppet Varbergs sommargiro, vi var elva höghjulingar från hela Sverige, man kan lugnt säga att vi fick stående ovationer där vi stod uppställda på startlinjen.

Annons

Men hur kommer det sig att ni blivit intresserade av den här cykelmodellen egentligen?

– Vi var på en mässa i Göteborg för ett tag sedan. När vi fick syn på höghjulingarna sa vi till varandra: Wow, sådana här ska vi ha!

– På den vägen är det, säger Jonas Benne och Peter Lundstedt.

Relaterat: Byggt egna höghjulingar av 1800-talsmodellen