På ytan ser de ut som en helt vanlig familj. Mamma, pappa och tre barn. Men skenet bedrar.

— Vi lever i vår egen bubbla, säger pappa Ola Ulrikanäs.

För när ett av barnen drabbas av cancer då drabbas hela familjen.

Profilen: Ture Ulrikanäs

Ålder: Sex år.

Familj: Mamma Frida, pappa Ola, storasyster Siri, snart åtta år och lillebror Al..

Profilen: Ture Ulrikanäs

Ålder: Sex år.

Familj: Mamma Frida, pappa Ola, storasyster Siri, snart åtta år och lillebror Alvar, snart tre år.

Bor: Villa på landet i Kyllås, utanför Skillingaryd.

Favoritsysselsättning: Spela tv-spel, leka med grannbarnen, bada och åka skidor.

Favoritlag: HV71 och Elfsborg.

För familjen Ulrikanäs, i Kyllås utanför Skillingaryd, del rasade deras tillvaro samman i april förra året. Det var då sonen Ture blev sjuk. Han vaknade mitt i natten och gallskrek av smärta. Men provtagningen på sjukhuset visade inga tecken på blindtarmsinflammation, vilket alla trodde det var. Så han fick åka hem igen.

Upptäckte tumör

När Ture någon dag senare kissade blod och sen fick svåra smärtor igen, blev det nya undersökningar. Då upptäcktes en tumör, stor som en knytnäve, i Tures ena njure. Biopsin visade att knölen var elakartad. Ture hade drabbats av Wilms tumör, en njurcancer som drabbar barn mellan två och fem år. Då skulle han snart fylla fem.

Cancerbeskedet kom på tisdagen. Redan på fredagen påbörjades behandlingen med cellgifter. Sedan blev det operation, då både tumören och njuren togs bort. Strålning och fortsatt cellgiftsbehandling följde.

Brakade samman

Ett barn som får cancer, med allt vad det innebär. En lillebror med separationsångest som inte förstår vad som händer. En storasyster som drabbas av panikattacker och dödsångest på grund av situationen. Ingen enkel ekvation för någon förälder.

— I augusti brakade jag samman och hamnade på botten. Hade jag inte haft familjen hade jag nog inte klivit ur sängen, säger mamma Frida.

Walk of hope

September är barncancermånaden. Då arrangeras bland annat promenadloppet "Walk of hope" på mer..

Walk of hope

September är barncancermånaden. Då arrangeras bland annat promenadloppet "Walk of hope" på mer än 70 olika platser i Sverige. Promenaden görs för att bekämpa barncancer och stödja barncancerfonden genom en anmälningsavgift.

Familjen Ulrikanäs arrangerar sin promenad runt Ålarydssjön. Start och mål är vid skolmuseet mitt i Ålaryd. Rundan är ca 4 km lång och det är asfaltsvägar hela vägen.

https://www.barncancerfonden.se/event/walk-of-hope/anmalan2/promenera-for-ture2/

Samtal med psykologen på barnkliniken var till stor hjälp för henne. Likaså all den omsorg som hela familjen har fått av familj, vänner och församling. På något sätt tar de sig igenom Tures sjukdomstid.

— Vad har vi för val? säger Frida.

Kan förlora Ture

Vad säger man till en femåring som får cancer?

— Man säger precis som det är, säger Frida.

Barncancerfonden har tagit fram ett fantastiskt material för barn som är en god hjälp när föräldrarna ska förklara.

— Ture vet att han kan dö, säger Ola.

Fyra av fem barn som får cancer överlever. Men för var femte cancersjukt barn drabbas familjen av det värsta scenariot. Deras barn förlorar kampen mot sjukdomen.

— I perioder tänker vi mycket på att vi kan förlora Ture, säger Ola.

— Ja, vi är smärtsamt medvetna om hur illa det kan gå, fyller Frida i.

Annons

Kul att tappa hår

Ture själv pratar inte om döden. Han lever här och nu. Han tycker det är tråkigt att vara sjuk och att det gör ont att få medicin.

— Men på sjukhuset kan det vara ganska roligt. Jag får spela jättemycket tv-spel och sen får jag träffa sjukhusclownerna, berättar han.

Även att tappa håret tycker Ture var en ganska kul upplevelse. Han gjorde det till ett "partytrick" att ta båda händerna i kalufsen och dra av stora tussar av sitt hår.

— Det var kul att bara kunna dra bort det, säger han.

Pedagogiska pärlor

Ture springer iväg, men är snart tillbaka med ett långt snöre fyllt av pärlor. Det är ett supersnöre han har fått på sjukhuset. Varje pärla symboliserar något. För varje cellgiftsbehandling, eller gulddroppar som Ture själv säger, har han trätt på en speciell pärla. Vid akutbesök en annan och så vidare.

— Den där är få blod-pärlan och den där är tappa håret- pärlan, säger han och pekar på en pärla formad som en liten keps.

Men Ture har inte bara ett supersnöre. Han har två.

Börja om igen

Lagom till jul förra året var behandlingarna över och läkarna bedömde att cancern var borta. Nu skulle Ture vara frisk och fri från cancer. Föräldrarna planerade att börja jobba igen efter nyår.

Då kom nästa smäll. Cancern hade spridit sig. Ture hade metastaser i ena lungan. Det var som att börja om från början igen. Nya undersökningar, sjukhusvistelser, behandlingar och operation.

Sedan i januari får Ture fyra olika sorters cellgifter. Det innebär även många olika biverkningar. Hjärtat, urinblåsan och levern påverkas. Dessutom slås hela Tures immunförsvar ut och han är väldigt känslig för infektioner.

Trött i huvudet

För Tures del är det ändå den psykiska tröttheten som är allra tuffaste. Han orkar vara aktiv i ungefär en timme, sedan blir det utbrott och konflikter. Läkarna kallar det "hjärntrötthet".

— Jag är så trött i huvudet, brukar Ture säga då. Jag är ju inte så här egentligen.

Han har hunnit fylla sex år och sjukdomen, med allt vad den innebär, är hans vardag. Egentligen skulle han gå i förskoleklass tillsammans med sina jämnåriga nu. Men infektionsrisken gör att det inte är möjligt. Några få gånger, när klassen varit utomhus, har han fått vara med.

Förhoppningsvis är Ture färdigbehandlad innan jul. Familjen tror och hoppas att allt ska gå vägen.

Hur historien om Ture slutar är det ingen som vet än.

Ung