För knappt tre månader sedan invigdes Fritidsbanken i en källarlokal på Hammargården. Konceptet innebär att man samlar in begagnad sport- och fritidsutrustning från allmänheten och lånar ut den gratis.

Bakom står en nationell ideell organisation och i Gnosjö kommun sker satsningen tack vare ett samarbete mellan kommunens fritidsgård på Hammargården, biblioteket och arbetsmarknadsenheten.

LÄS MER: Här öppnar en fritidsbank

Har inte lånat ut något

Men i Gnosjö väntar de ansvariga fortfarande på att de första ska komma och låna sportutrusning.

– Vi har fått in tillräckligt, tack vare att vi inte har lånat ut något, säger Per-Anders Larsson skämtsamt, som svar på frågan om Fritidsbanken har fått in tillräckligt med fritids- och sportutrusning från allmänheten.

Ni har alltså inte lånat ut någonting alls?

– Inte någonting.

Han menar att det just nu inte är säsong för någon sport, åtminstone inte utomhus:

– Jag vet inte vilken idrott vi skulle kunna låna ut till nu. Golf inomhus kanske, men då lånar man väl klubbor där. Det är ju inte säsong just nu. De har ju börjat grusa ute, så det går inte att åka skateboard och fotboll spelar man inte nu, säger han, men låter ändå hoppfull.

– Det ordnar ju sig så småningom.

Ni tänker inte ge upp alltså?

– Nej, inte så länge utrymmet här nere finns.

Väntar på kallare väder

Annons

Nu väntar han på kallare väder och snö, för då finns det förhoppningsvis intresse för att låna skidor och skridskor.

– Skidor kommer vi låna ut. Folk har ringt och frågat. Nästa grej är väl skridskor. Det blir kanske efter jul, i januari, menar Per-Anders och plockar upp ett par nyslipade skridskor:

– Skridskorna är helt nyslipade. Vi har köpt en skridskoslip som finns på Hylténs. De som vill slipa sina skridskor kan komma dit, även privat alltså, berättar han och menar att skolklasser och nyanlända är två möjliga målgrupper att låna ut exempelvis skridskor till.

– Självklart är nyanlända en stor målgrupp. De är inte så vana vid vår vinter och har nog inga skridskor. De kan ju prova på det här, säger han, men betonar att vem som helst får komma och låna utrustning.

Vill låna ut spel

Förhoppningen framöver är också att låna ut annan fritidsutrusning, som musikinstrument, datorspel och brädspel, men det är inte aktuellt i nuläget.

– Jag tycker inte att fritid är bara idrott utan skulle vilja utveckla det. Jag har pratat med organisationen Fritidsbanken om det, och de skulle fundera på det.

Tror du folk har koll på att Fritidsbanken finns?

– Jag tror att folk vet om det, men det gäller nog att påminna hela tiden. Att man, nästa gång man är på återvinningscentralen, blir påmind om att "de grejerna kan vi lämna till Fritidsbanken".

Lämnar in grejer

Han tror att det dröjer till våren innan många rensar i förråden, men visst har de fått in en hel del utrustning, bland annat många inlines. Insamlingslådor finns vid Hammargården, återvinningscentralerna och Hylténs industrimuseum i Gåröström.

– Vi får ju in grejer som folk lämnar. När vi tömde nu så låg där ett par skidor.