När Ostkakans vänner skapades var det mest som en kul grej. Men initiativtagarna Erik Andersson och Jan Johansson förstod snart att inte alla uppskattade konstruktiv kritik för sin ostkakebakning. Speciellt inte från någon som inte själv bakade. Så numera ingår varken Erik eller Jan i juryn när uttagningen till SM i ostkakebakning går av stapeln. I går var det istället Lilli-Ann Bertilsson (som vann SM i ostkakebakning 2013) från Hagshult som fick den äran tillsammans med Alf Wihrén, från Vrigstad ostkaka, och Lena Fransson från Växjö.

– Vi bedömer helhetsintrycket. Den ska inte vara för söt och det ska vara en balans mellan ägg och grädde. Personligen tycker jag inte om när det är bittermandelolja i ostkakan. Jag brukar hacka sötmandeln och mala bittermandeln, berättar Lilli-Ann Bertilsson.

Annons

Barnbarnet Filippa, 16 år, också boende i Hagshult, har hjälpt Lilli-Ann att baka ostkaka sedan hon var i sjuårsåldern.

Kan du tänka dig att själv ställa upp och tävla?

– Ja, det kan jag. Jag älskar ostkaka! säger hon.

Thong Bai flyttade från Thailand till Anneberg, mellan Nässjö och Eksjö, för fyra år sedan och hon instämmer i Filippas kärleksförklaring till ostkakan.

– Jag bakar som jag tycker. Jag gillar när det är mycket mandel i olika storlekar, sade hon.

Det här är andra året som hon tävlar i Flahult.

Men de som gick vidare till final i Växjö var Amalia Jonsson från Vetlanda kommun, Margareta Eskilsson, Ödestugu, och Gunilla Andersson, Norra Ljunga.

Passionen som en gång gjorde att Ostkakans vänner startade lever kvar hos både Jan och Erik.

– Den som inte gillar ostkaka, den är inte redig, sammanfattar Erik.