Annons

Händelsen inträffade i januari i år. Fyra unga män som alla kände varandra, träffades utanför Gärdesskolan men så hände något och en av dem började springa därifrån. De andra tre tog upp jakten efter den flyende mannen som plötsligt snubblade till och föll till marken, varpå de tre attackerade honom med sparkar och slag. Enligt åtalet ska en av dem även använt ett järnrör men den uppgiften kunde inte verifieras under rättegången.

Två av de åtalade förnekade att misshandeln skulle ha ägt rum överhuvudtaget och den tredje erkände inför rätten att han slagit målsägande men att målsägande slagit honom först och att det därför var en nödvärnssituation.

Istället har förhör med två vittnen blivit avgörande. De har kunnat bekräfta att det verkligen skett en misshandel men att det inte funnits med något järnrör, vilket påståtts av målsägande och åklagaren. Åklagaren ansåg att de tre unga männen som är i åldrarna 17-21 år, skulle dömas för grov misshandel. Det ansåg inte rätten delvis på grund av att det inte blev klarlagt vad för tillhygge det rörde sig om. Enligt vittnena såg det ut som en avsågad hockeyklubba. Rätten konstaterar även att målsägandes skador var förhållandevis lindriga och att misshandeln inte pågått så länge. Misshandeln är allvarlig men inte grov, menar rätten och dömde samtliga till ungdomstjänst och samhällstjänst för de två äldre. 17-åringen döms till 80 timmars ungdomstjänst och de två övriga till 200 respektive 240 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar åtta respektive 10 månaders fängelse. De tre ska även solidariskt betala skadestånd på närmare 20 000 kronor till målsägande.