Att sjunga i kör är ett lagarbete som kräver individens insats.

– Man bidrar till helheten, men man kan inte skapa den ensam, säger Ricky Burton, ledare för Gislaveds kammarkör.

Snart åker kammarkören tillsammans med Gislaveds kyrkokör och Långaryd och Landeryds kyrkokör till Berlin för att framträda i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche.

Ett lagarbete

Körerna träffas var för sig och tränar varje vecka. Till Gislaveds kammarkör kommer medlemmarna långväga ifrån.

– Alla har ett engagemang för det och det måste man ha för att lägga ner den tiden på det, konstaterar Ricky Burton.

Att sjunga i kör beskrivs som avkopplande.
Foto: Privat

Han beskriver körarbetet som en arbetsmiljö på en arbetsplats när den fungerar riktigt bra. Ett lagarbete där varje person har en viktig uppgift som den tar ansvar för och samtidigt kan ta ansvar för att bidra till hela gruppen.

Så beskriver även Anna Roos, medlem i Långaryd-Landerys kyrkokör, hur det är att sjunga i en engagerad kör.

– Det speciella med körsång är att man måste ta ansvaret för sin stämma och samtidigt lyssna in de andra. Det är många nyanser i musiken. Ibland sjunger vi med full kraft och ibland mer finstämt. Man kan göra så mycket med en kördynamik när man är så många röster. Det är häftigt och maffigt, säger hon.

Att delta i en körgemenskap innebär att man träffar människor som man kanske inte skulle ha träffat annars, menar Anna Roos.

– Och så är det avkopplande för att man inte tänker på något annat när man sjunger. Det slår an känslosträngar i en och man får utlopp för känslor och det är också bra, säger hon.

Annons

"Utmanande"

Att man åker till Berlin för att sjunga under Kristi himmelfärdshelgen är en del i ett medvetet arbete för att körmedlemmarna ska få den stimulans man behöver för att vilja lägga ner den tiden på det.

– Det måste vara utmanande för att körsångarna ska ta sig den tiden och komma till körövningen varje övning varje vecka, säger Ricky Burton.

Det var inte helt enkelt att få lov att framträda i Berlin. Många kyrkor var redan fullbokade. Men till slut gick det.

– Det blir spännande att komma till Berlin, säger Anna Roos.