Vi har tidigare berättat om Trafikverkets planer på att sluta underhålla järnvägsträckan mellan Landeryd och Burseryd. Kommunen protesterade då i sin remiss till myndigheten och menade att risken fanns att banan läggs ner för gott.

Nu har Trafikverket alltså ändå beslutat att underhållet ska upphöra den 10 december 2017. Av beslutet framgår att det inte kan överklagas.

Godstrafiken på banan upphörde 2014 när Green Cargo slutade köra på sträckan.

"Tråkigt och olägligt"

Kommunalrådet Niclas Palmgren (M) är inte förvånad över beslutet.

Annons

– Men jag tycker det är tråkigt och att det är lite fel läge. Nu arbetar vi hårt med HNJ-banan i stort och vi försöker hitta lösningar för att kunna få upp mer trafik på den. Då hade ju även den delen till Burseryd kunnat ta del av det, säger han.

– Det är ett olyckligt beslut och en olycklig tidpunkt. Även om det inte är helt kört så har man ju i princip lagt ner den linjen.

Fler kan drabbas

Niclas Palmgren tror att beslutet får flera konsekvenser, både på kort och lång sikt. Förutom att Burseryd nu troligen inte får tillbaka sin tågtrafik kan även andra linjer drabbas i framtiden.

– Det är ju en varningssignal för hela HNJ-banan. Gör vi inte något för att få upp trafiken på banan så kan det även bli så här i det långa perspektivet.

Han betonar samtidigt att man haft "vind i seglen" när det gäller HNJ-banan på senaste tiden.

Vad kan kommunen göra åt Trafikverkets beslut?

– Det enda som kan ändra ett sånt här är ett politiskt beslut på en högre nivå. Och det är de dessvärre inte beredda att göra.

LÄS MER: Enad front för järnväg