Allt började ett par veckor före påsk efter ett beslut i sociala utskottet. Mannen blev missnöjd med beslutet och började att skicka sms-meddelanden till Maria Johanssons mobiltelefon. Hon vill inte berätta exakt vad mannen skrev men säger att det var mycket fula saker.

De var riktade mot Maria Johansson personligen.

– Det är det ingen tvekan om. Jag uppfattade det som hot om att göra mig illa, säger hon.

Mannen skickade massor av meddelanden. Under drygt två veckor tog Maria Johansson emot över 200 meddelanden.

– Det började tidigt på morgonen och höll på till sent på kvällen. De kom på min tjänstetelefon så jag kunde ju inte stänga av, jag var tvungen att vara tillgänglig, berättar Maria Johansson.

Försvaret rämnade

Hon är en erfaren politiker och som ordförande för medborgarnämnden någorlunda van vid att beslut kan väcka starka reaktioner hos de som berörs.

– Absolut förstår jag det men det här är något helt annat som jag aldrig har upplevt tidigare. Först tänkte jag att jag skulle kunna hålla det ifrån mig men det gick inte. Det var fruktansvärt obehagligt.

Du svarade aldrig på det mannen skrev?

– Aldrig. Det var grovt redan från början och sedan eskalerade det.

Maria Johansson polisanmälde mannen och ansökte något senare om kontaktförbud. Det fick hon också.

Mannen har inte överträtt förbudet. Maria Johansson är dock inte redo att lämna ifrån sig det personlarm hon numera alltid bär med sig. Ett tryck på den röda knappen och SOS larmas direkt.

– Jag hoppas kunna lägga det här bakom mig snart men jag är inte där nu, säger hon.

"Väldigt rasistisk"

Annons

Maria Johansson har hållit tyst offentligt om hoten – fram till torsdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige. Inför mötet hade Sverigedemokraterna i en interpellation riktad till Maria Johansson ifrågasatt varför medborgarnämnden behöver fyra miljoner kronor till bevakning av flyktingboendena i kommunen. Enligt SD finns det ingen uttalad hotbild mot flyktingboenden i Värnamo kommun och därför heller inget behov av dygnet runt-skydd.

När Maria Johansson gick upp i talarstolen för att svara hade hon bestämt sig för att berätta om sin egen utsatta situation. Mannen som trakasserade henne var nämligen mycket tydlig med att han var sverigedemokrat.

– Han skrev att han var en stolt svensk och sverigedemokrat. Jag vet ju inte om han är medlem i partiet men han fokuserade väldigt på flyktingarna. Han tyckte att pengarna skulle gå till honom och inte till dem. Han var väldigt rasistisk, säger Maria Johansson till Värnamo Nyheter.

"SD har ett ansvar"

I talarstolen gick hon till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna:

– Hur kan ni säga att det inte finns någon hotbild mot våra flyktingboenden? Jag har själv personskydd, förföljd av en man som kallar sig sverigedemokrat, sa Maria Johansson.

Hon menade dessutom att Sverigedemokraterna har en del av skulden till att människor i Sverige sätter eld på befintliga och planerade flyktingboenden.

– SD i Lund la ut en lista på planerade boenden. Varför gjorde man det? frågade Maria Johansson retoriskt.

I talarstolen nämnde du också Svenskarnas Parti och Nationella motståndsrörelsen. Jämställer du Sverigedemokraterna med dem?

– Nej, SD är inte likvärdiga dem – men de har ett ansvar och en del att jobba med, säger Maria Johansson till Värnamo Nyheter.

Värnamo har inte förskonats från brandattentat. I augusti förra året satte någon eld på fasaden till Bron, det nya boendet för ensamkommande flyktingbarn på Finngatan.

– Man tände på vid 23 på kvällen. Som tur är skulle man just byta personal. Ett par timmar senare hade alla där sovit. Att tänka på hur illa det hade kunnat gå är hemskt.

"Smutskastning"

Maria Johanssons svar på interpellationen väckte starka reaktioner hos SD-ledamöterna. Anne Karlsson beklagade hotsituationen och menade att sådant inte kan accepteras, men avfärdade i övrigt Maria Johanssons kritik mot SD.

– Det är ganska mycket propaganda, en smutskastning mot vårt parti som jag inte heller kan acceptera, sa Anne Karlsson.

När Ulla Gradeen (S) senare inledde en annan punkt på dagordningen med att uttrycka sitt stöd till Maria Johansson avbröt Boo Karlsson (SD) och menade att hon skulle hålla sig till ämnet. Fullmäktiges ordförande Christer Fjordevik (KD) tillrättavisade också Ulla Gradeen.