Det har gått sju månader sedan den sista kullen elever lämnade Öreryds skola. Redan då gjorde kommunen klart att skolan kan komma att säljas, men först skulle en dialog föras med föreningarna, främst Toppen på Gislaved.

Under hösten har diskussioner pågått och Toppen på Gislaved har fått ett förslag på ett ettårigt hyreskontrakt från fastighets- och serviceförvaltningen. Enligt Calle Appelquist fanns det i kontraktet krav på att föreningen endast får ha gymnastiklektioner och föreningsverksamhet i lokalen under perioden. Hyran för ett år skulle ligga på 50 000 kronor, vilket han menar är generöst från kommunens sida.

"Har inte råd"

– Även om de hade subventionerat hyran kraftigt så har vi ändå inte råd att hyra den om vi inte får ha någon verksamhet där vi kan dra in några intäkter, säger Calle Appelquist.

– Det är tyvärr ett omöjligt erbjudande för oss att svara ja på.

Han menar dessutom att det finns visst renoveringsbehov efter att delar av en vägg rivits ned när krokar i hallen togs bort. Och det är en kostnad som kommunen, enligt Calle Appelquist, inte står för.

Annons

– Att renovera och betala hyra utan att veta om vi får överta huset efter årets slut, det känns som att kasta pengar i sjön.

Kommunen vill alltså sälja lokalen i början av nästa år. Efter att föreningen tackat nej till hyresavtalet skrev man till kommunalråden Marie Johansson (S) och Niclas Palmgren (M) med en önskan att kommunen skulle skriva en slags avsiktsförklaring om vad man vill ska hända med huset.

– Om kommunen nu anser att föreningarna i toppen ska ha den lokalen, då kan de ju framföra den åsikten. Då skulle vi kunna planera på ett annat sätt.

Han betonar att man inte heller vet om det finns andra spekulanter när skolan läggs ut till försäljning.

Orsaken till att kommunen väntar ett år med att sälja lokalen är den nuvarande detaljplanen som endast tillåter skolverksamhet i byggnaden. Därför ska den ändras under året men hur den kommer se ut, och vilka verksamheter som kan få finnas i huset, vet man ännu inte. Föreningen har flera tankar på vad man skulle vilja göra med lokalen, med såväl försäljning av råvaror från lokala producenter och turistinformation.

Inte velat diskutera

I sitt svar skriver kommunalråden att föreningen tidigare inte velat diskutera ett köp av lokalen, men det håller Calle Appelquist inte med om.

– De försökte prata om det innan beslutet om att skolan skulle läggas ner var taget. Då fokuserade inte vi på något annat än att förklara för dem det olämpliga i att lägga ner skolan.

– Om vi får en inbjudan kan vi börja diskutera skolbyggnadens framtid.