Det är ingen vanlig dag på serviceboendet Dalen. Smörgåstårtan står framdukad i köket och från taket i vardagsrummet hänger ballonger och girlanger. I dag firar personalen och brukarna tioårsjubileum.

– Vi ville göra något speciellt, så vi frågade brukarna vad de ville skulle hända. De ville gå tipspromenad och äta och dricka något gott, säger Malin Kjellström, enhetschef.

Sedan 2009 har Dalen varit en samlingsplats för personer med funktionsvariation. Hit kan man komma om man behöver hjälp med något, delta i någon aktivitet eller bara umgås och prata.

– Jag är glad att det finns personal här som kan hjälpa mig, både här och hemma hos mig om jag ska göra något som jag har lite svårt för, säger Hampus Jonsson, som har varit med och planerat jubileumsfesten.

Stödpedagogen Ismeta Kapidzic är den i personalen som har jobbat på Dalen längst – nästan lika länge som serviceboendet funnits.

– Det handlar om att ge trygghet. Vissa behöver mer hjälp än andra, det är det individuella som styr. Målet är att de ska leva ett så vanligt liv som möjligt, säger hon.

Jesper Asp arbetar med media på dagarna ("jag gör lite av varje"), men kommer gärna till Dalen efter jobbet.
Foto: Nils Lindgren

Jesper Asp har kommit till Dalen i många år. Han pratar mycket och skämtar med personalen och de andra brukarna.

– Det är kul att komma hit, jag har många kompisar här, säger han.