På grund av grovt rasistiska kommentarer har Roger Wannling varit under utredning av Sverigedemokraternas medlemsutskott. För en vecka sedan, innan utredningen var färdig, beslutade den tidigare ordföranden att lämna partiet. Han var, enligt egen utsago, missnöjd med partiets hantering av flera tidigare medlemmar som uteslutits eller riskerat att uteslutas.

Trakasserar grannar

Istället har han under ett möte i Anderstorp, tillsammans med bland andra den tidigare Sverigedemokraten Morgan Malmborg och ett femtontal andra, planerat att bilda ett nytt regionalt parti som ska fokusera på sjukhusfrågor.

— Det är bibliskt att inte förringa det första steget. Oavsett om vi är små eller inte måste vi göra vad vi kan. Vi får inte montera ner lidandet, sa Roger Wannling då och hävdade att partiet redan var bildat.

Efter den här publiceringen dementerar Morgan Malmborg att han bildat något parti med Roger Wannling.

— Jag känner honom knappt och det är inte aktuellt att bilda något parti med honom.

Men du var med i Anderstorp?

Det kanske jag var, men det var mest gamla vänner som träffades, Roger Wannling snackar så mycket.

Vid sidan av den politiska turbulensen pågår det flera polisutredningar mot Roger Wannling. Han misstänks för olaga hot, misshandel och flera fall av trakasserier och skadegörelse mot grannar och anhöriga.

En kvinna har polisanmält honom för olaga hot och försök till misshandel.

— Han har försökt köra på mig med bilen och förföljer mig. Jag vågar knappt gå ut, berättar hon.

Dessutom berättar hon att hennes lås till lägenheten, vid två tillfällen, har spacklats och limmats igen.

— Jag har skaffat överfallslarm, säger hon beskriver de senaste månaderna som en mardröm med ständiga hot från Roger Wannling.

Hon och andra grannar vittnar om hur Roger Wannling förstör hyreshuset; de berättar om krossade rutor, varmvatten och fläktar som stängs av, golvlister som slits bort och lampor som förstörts.

— Han gör det under nätterna för att trakassera hyreshusets ägare, berättar en boende.

"Skars med mattkniv"

Annons

Under lördagskvällen såg en man, som bor i huset, hur Roger Wannling skar sönder golvlister.

— Då gick jag ut och sa till honom att: "Nu räcker det"! Då flög han på mig och skar mig med en mattkniv.

Misshandeln sågs av mannens fru och flera grannar, en granne filmade även delar av händelseförloppet.

Grannen som filmade händelsen hörde tumult och sprang ut i trappuppgången. Där såg hon hur den blodige mannen låg över Roger Wannling som höll händerna runt offrets hals.

— Han höll så hårt runt min hals att jag nästan förlorade medvetandet, berättar mannen.

Efter tumultet var trappuppgången täckt av blod, Mannen fick åka till Ryhov och sy ihop skärskadorna på handen.

— Det var blod överallt, men som tur var skar Roger Wannling honom på ovansidan av handen, berättar en kvinna som hjälpte till att lägga tryckförband.

Polis och ambulans anlände snabbt till platsen och Roger Wannling greps och anhölls senare av åklagare som misstänkt för grov misshandel.

Teknisk bevisning

Under måndagen genomförde polisen brottsplatsundersökning och de har säkrat viss teknisk bevisning. De har också förhört flera av vittnena till den misstänka misshandeln.

Tidningen har sökt Roger Wannling utan resultat. Roger Wannlings sambo Agneta Gustafsson, som också lämnat SD, men sitter kvar i socialnämnden, säger sig inte känna till misshandeln eller gripandet.

— Det vet jag inget om, men det beror säkert på hans politiska åsikter. Vi har trakasserats mycket och detta har säkert med det att göra.

Roger Wannling dömdes 2010 till fem månaders fängelse för misshandel, olaga hot och överträdelse av besöksförbud.…

Det straffet har han dock inte avtjänat. Nu har fem år gått och brottet har preskriberats.…

Under vintern 2016 dök Roger Wannling upp igen och valdes till ordförande för Sverigedemokraterna i Jönköping.

Fotnot: Roger Wannling, som nu misstänks för grov misshandel, var tills för en vecka sedan ordförande i Sverigedemokraterna i Jönköping som är representerat i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige. Efter att ha avslutat sitt ordförandeskap har han gått ut med att han tillsammans med tidigare partikamrater bildar ett nytt parti. Därmed har han gjort klart att han vill ha fortsatt förtroende hos väljarna, varför det kan anses ha ett högt allmänintresse att publicera Roger Wannlings namn / Marie J Flyckt, Ansvarig utgivare Hallpressen.