Crossfit växer snabbt över världen även om det fortfarande är störst i USA där träningsformen skapades av Greg Glasman. 2011 var första året tävlingen arrangerades och då anmälde sig 26 000. I år är det alltså runt en halv miljon utövare utspridda över hela världen som deltar i ”the open”.

Testar gränser

I crossfit handlar det om att vara så mångsidig som möjlig, och stark. I crossfit open, vilken avgörs över fem veckor i februari och mars, handlar det dock för de allra flesta om att tävla mot sig själv, att göra det där som tidigare varit snudd på omöjligt eller att testa sina egna gränser.

Vad är det då de ska göra? Ja, det är en väl bevarad hemlighet ända fram till fredag morgon, sedan har alla anmälda atleter fyra dagar på sig att genomföra och registrera sitt resultat. För att resultatet ska vara godkänt krävs antingen en registrerad domare på plats eller att man filmar och skickar in filmen.

Tuff utmaning

I Värnamo har crossfitboxen arrangerat tävlingsdag på lördagar de senaste veckorna. I lördags var det dags för den tredje deltävlingen, även kallad 18:3, som beskrevs som en riktig mardröm av deltagarna. De som tävlade i den avancerade klassen skulle bland annat göra tolv ring muscle up i sträck, vilket helt enkelt innebär att man i romerska ringar ska ta sig från hängande i ringarna till stående med raka armar. Det är inte lätt att ens göra en, många kämpade tappert i ringarna så när någon lyckas jublar och applåderar både publiken och övriga atleter. Ja, någon gråter till och med några glädjetårar.

Annons

– All träningsplanering under året har ”the open” som mål. Då kan ”the open” vara antingen en rolig grej, eller faktiskt ett kvitto på om man har fått någon utveckling, säger Joakim Bladh, huvudtränare på Värnamo Crossfit370.

Snabb utveckling

Den tredje deltävlingen var ju väldigt svår. Det är inte så många över huvudtaget, som klarat den. Varför har man en sådan svårighetsgrad?

– Jag tror det är så att man inledde med två ganska enkla tävlingar, nu höjer man ribban för att sålla ut. Det är ju trots allt ett kval till Crossfit Games, som är VM. De absolut bästa är ju duktiga på allting.

Många menar att crossfitutövare är mer skadedrabbade än andra. Vad säger du om det?

– Utvecklingen går så fort för alla nybörjare och då kanske man rycks med och ignorerar smärtorna man känner. Det är bättre att satsa på kvalitet i träningen.