Annons

Sveriges första reporterfotograf fångade Roosevelt på bild

Sveriges första reporterfotograf fångade Roosevelt på bild

August Strindbergs begravning, Karl XII:s gravöppning, besöken av engelske kung Edward Vii och amerikanske ex-president Theodor Roosevelt – dessa och flera andra remarkabla händelser i Stockholm på 1910-talet dokumenterades på bild av Sveriges förmodligen första och då enda reporterfotograf Alma Haag, född i Västergötland 1882.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Sju märkvärdiga kvinnor

I är är det hundra år sedan svenska kvinnor fick rösträtt. För att uppmärksamma detta har Yvonne Teiffel valt ut sju kvinnor ur det nya kvinnolexikonet "Märkvärdiga svenska kvinnor – 200 kvinnor som förändrat våra liv".

Förbryllande urval i uppslagsverk om kvinnor

I boken "Märkvärdiga svenska kvinnor" blandas Hollywoodskådisar med rösträttsaktivister. Yvonne Teiffel ställer sig frågande till urvalet.

170 år innan #Metoo: Sofie Sager vann Sveriges första våldtäktsmål

När Sofie Sager från småländska Byarum 1848 utsattes för misshandel och våldtäktsförsök så var det 170 år före metoo-rörelsen. Men Sofie anmälde övergreppet och blev den första svenska kvinna som sensationellt vann i ett våldtäktsmål.

Thora Dardel väl värd egen biografi

1994 deltog den då 95-åriga författaren Thora Dardel i Bokens dag i Jönköping. Det blev hennes sista offentliga framträdande. Yvonne Teiffel intervjuade då kvinnan som lärde känna alla sin tids berömda konstnärer, författare, modeskapare och andra kulturpersonligheter. I en ny läsvärd biografi möter hon nu Thora Dardel igen.

Så säger politikerna om förskolan i Marieholm

Förslaget om att lägga ned Tallbackens förskola i Marieholm har presenterats för politikerna i kommunstyrelsen. Nu berättar kommunalrådet och oppositionsrådet hur de ser på förslaget.
– Det finns inte så många alternativ i dagsläget, säger Markus Kauppinen (S).

Gnosjö IF laddar för klassisk cup hemma i Töllstorpshallen

Förra året var det IFK Grimslöv/V. Torsås som åkte hem med segerbucklan och en vinnarcheck på 7 000 kronor. Detta efter finalvinst över Gnosjö IF i Joma Cup. Nu på lördag spelas 2020 års upplaga av cupen och det kommer att spelas futsal från morgon till kväll i Töllstorpshallen. Det blir den 15:e årgången av cupen sedan starten.

Anderstorps SK är förhoppningsfulla: ”Målet är att gå vidare”

Det blir mycket handboll i Anderstorps sporthall till helgen. Steg 3 i kvalet till ungdoms–SM ska avgöras. Hemmaspelande Anderstorps SK kommer fulla av förhoppningar och målet är att ta sig vidare. ASK är det enda småländska laget som är kvar i turneringen.

Mer semester vid träning kan testas i Gnosjö

Sandberg (KD) och Parman (S) föreslog att de som tränar på fritiden ska få mer semester. Nu kan förslaget komma att testas bland en grupp frivilliga, men kommunalrådet är tveksam till om det skulle få någon effekt:
– Jag är mycket tveksam till det här, säger Kristine Hästmark (M).

”Om andra övar i en elbil så kanske de också vill köra upp i en för klimatets skull”

Förra fredagen fyllde hon 18 och en vecka senare blir Alva Kallio Värnamos första körskoleelev att ta körkort med en elbil.
– Den var väldigt lättkörd och den ger all styrka på en gång. Det känns lite coolt ändå, säger hon.

Jonas Nilsson: En utställning som ger framtidshopp

I helgen öppnar vårens stora konstutställning på Jönköpings läns museum. Det är konstnären Maria Friberg som visar bilder av ungdomar som stillsamt uttrycker olika former av motstånd. Utställningen är inspirerad av klimataktivisten Greta Thunberg – men också av konstnären John Bauer.

Forskning visar att många barn mår dåligt och får sämre betyg

Två av fem barn i årskurs 6 har huvudvärk eller ont i magen minst en gång i veckan. Det visar den forskning som Susanne Ragnarsson, doktorand vid Umeå universitet och uppvuxen i Vaggeryd, presenterar på fredag.

Gustav Juntti: Det stora och svåra kan förstås i det lilla

Ledarsidan är ingens ombud. Men vi står alltid bredvid den lilla människan.
Artikel 2 av 13
Sju märkvärdiga kvinnor
Tillbaka till startsidan