Värnamo Nyheter

Annons

Superhjälten Lisa blev en barnbokssuccé

Superhjälten Lisa blev en barnbokssuccé

De jobbade med sitt manus i tre år – 2017 kom äntligen Elias och Agnes Våhlunds ”Handbok för superhjältar”. Idag har barnboksserien om Lisa och hennes fight mot mobbning sålts i över 50 000 exemplar. Nästa vecka kommer författarduon Våhlund till Smålit för att berätta om böckerna.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Bildextra: Många besökte söndagens festival

Gummifabriken är nu den givna hemvisten för Smålands litteraturfestival i Värnamo. På tre våningsplan blandades scenframträdanden med bokmässa, och där fanns författarna som festivalbesökarna kommit för att träffa. Från dem kom många nöjda kommentarer.
Läs deras svar i bildtexten till varje bild

"Nationalisternas minne är kort"

Nationalistiska politiker förvränger minoriteternas historia för att vinna poäng. Därför vill författaren Ingmar Karlsson reda ut de små folkens identitet i sin nya bok.

Javisst fanns här något för alla!

Smålands litteraturfestival Smålit är som en härlig Bokens dag, men med ännu fler möten, ännu fler böcker och ännu fler upplevelser. Efter många timmars vandring under tre festivaldagar är jag lite matt, men också uppfylld av nya intryck och massor av ny inspiration. Tänk om jag nu äntligen skulle skriva den där romanen som jag planerat i åratal!

Bok om minoriteter väsentlig men med vissa skavanker

I ”De små folkens historia” möter vi Europas för många okända minoriteter. Ingmar Karlsson har skrivit en lättläst, intressant och i den lilla skalan väsentlig bok som tyvärr också dras med några skavanker.

Rutger Bregman: Vi behöver nya utopier

Basinkomst för alla, kortare arbetsveckor och en värld utan gränser. Det är några av de utopier som den holländska historikern Rutger Bregman anser möjliga att förverkliga. Nu kommer han till Smålit för att presentera sin internationellt omtalade bok, ”Utopia för realister”, inför utgivningen på svenska.

Många lokala författare på årets bokmässa

Ett stort antal författare och journalister från Jönköpings län medverkar på Bokmässan i Göteborg. Här är ett litet urval ur programmet.

Populära litteraturfestivalen är tillbaka

Nu är det klart. Det blir en tredje upplaga av SmåLit då minoritetens röster ska höras. Under bokmässan i Göteborg presenteras litteraturfestivalen och dess tema.

En fest för litteraturen

På söndagen gick litteraturfestivalen SmåLit av stapeln i Värnamo. Läsarna slöt upp för att träffa författare och förlag.
— Hur kan man må annat än bra när man är omgiven av litteratur, säger Anna Vintersvärd från bokförlaget Andra världar.

Söelund: Det är aldrig för sent att börja läsa igen

Smålands litteraturfestival samlar några av landets bästa författare i Jönköping och Värnamo. Kulturredaktör Emilia Söelund påminner om att det aldrig är för sent att börja läsa.

Åsne Seierstad: Fanatiker tror att de gör det rätta

Åsne Seierstads litterära reportage "Två systrar" blev årets mest sålda bok i Norge 2016. Inför SmåLit berättar hon om flickorna som lämnade sina familjer för att ansluta sig till IS.

Lågt vatten vid Hungerhallarna

Det finns många sägner om Hungerhallarna i Storasjön vid Hällabäck, men inte mycket nedskrivet. Helt sant är i alla fall att de nu syns igen och ett nytt år är inristat i de historiska klipphällarna.

Apladalen spelplats för deckarmysterium

Värnamo är först ut i en ny satsning på interaktiv ungdomsdeckare. I Apladalen kan man nu ge sig ut på vild jakt efter fiktiva skurkar.

Här lyfter planet med brandmännen

Vid lunchtid på söndagen flög brandmän från Jönköpings län till skogsbränderna i norr. Brandmännen flögs från Jönköping Airport i ett Herculesplan som Försvarsmakten satte in.

Flera lokala framgångar i världens största tävling

O-ringen pågår just nu i Örnsköldsvik. Det är den största orienteringstävlingen i världen och redan första dagen har några lokala löpare utmärkt sig.

Reste tillbaka efter 46 år: "Kändes väldigt overkligt"

För första gången sedan hon adopterades bort för 46 år sedan återvände Monica Hellström till Sydkorea. Det blev en resa som väckte många tankar och känslor.

70-tal polska brandmän tog rast i Värnamo

En märklig syn mötte dem som besökte Bredasten utanför Värnamo under lördagskvällen. Inte mindre än 22 brandfordon stannade för att fylla på sina tankar och över 70 brandmän tog sig en kopp kaffe.

Konstnärspar tog över smedjan – gör skulpturer till sjukhus i Stockholm

Hans skulpturer håller i evigheter. Hennes blir trasor efter en månad. Möt konstnärsparet som fått liv i den gamla smedjan i Långö.

Brandrisken stoppar rallytävling

Mästarmötet, en tävling där de bästa förarna från Sydsvenska Rallycupen är med, skulle körts i helgen som kommer. Nu får SMK-förarna dock sikta in sig på ett annat datum då torkan sätter stopp för tävlingarna.
Artikel 2 av 19
Bildextra: Många besökte söndagens festival
Tillbaka till startsidan