Vi sitter i den röda salongen som vetter ut mot sjön. Utanför fönstret ligger dimman tät och de rödgula löven har fallit till marken. Hösten gör sig påmind på Toftaholms Herrgård. I sju månader har Pelle och Eva Hjortblad drivit gården med restaurang och hotell. En hel del har hunnit hända på kort tid.

— Vi har byggt ut altanen på baksidan och vi har även byggt ett gym och en pub med biljardbord nere i källaren. Vi vill att man ska kunna aktivera sig när man stannar över, berättar Pelle.

Paret flyttade från livet i Stockholm till den småländska idyllen men att det blev just Småland var inte det självklara valet från början.

— Vi letade efter något ganska nära Stockholm men när vi fick höra talas om Toftaholm, med den potential vi såg och det vackra läget vid sjön tvekade vi inte, berättar de.

”Händelsernas Herrgård”

Annons

Pelle och Eva Hjortblad berättar om hur de driver verksamheten och utvecklar den som ett team med sin personal och Marijn Letschert, driftansvarig och Markus Levin, hotellchef, har betytt mycket för framgångarna.

— I början var det svårt att hitta våra olika roller men vi har landat i dem och alla har en vilja att sträva åt samma håll. Vi alla i personalen kompletterar våra kompetenser, säger han.

För att sätta sin egen prägel på verksamheten satsar de på olika happenings, vilket har visat sig vara populärt. Förra helgen hade de ett Gatsbyparty och i november arrangeras ett weekendpaket kallat ”mord och mysterier” som redan är överbokat. Pelle och Eva kallar Toftaholm för Händelsernas Herrgård av en anledning.

— Vi vill att folk ska veta att det händer saker här. Vi vill även kombinera luncher, romantiska weekends och högtider med happeningskvällar. Vi försöker att göra verksamheten lyxig och ett ställe för människor i närområdet, säger Eva.

Att driva en herrgård kräver mycket tid och energi men de är positiva inför framtiden och ångrar inte att de flyttade från huvudstaden.

— Vi var färdiga med Stockholm och redo för att byta bana. Vi jobbar väldigt mycket men vi ser till att åka iväg för avkoppling ibland. Det är jätteroligt att det har gått mycket bättre än vi förväntade oss. Gensvaret är verkligen fantastiskt, säger de.