Vid niotiden på lördagsmorgonen den 22 april försvann strömmen för Värnamo Energis samtliga 10 500 kunder samt Eons kunder i Bor och Rydaholm.

I kransorterna blev avbrottet betydligt kortare än i Värnamo eftersom Eon kunde göra en omkoppling på sitt nät.

Inne i Värnamo dröjde det däremot till 13-tiden innan alla hade fått tillbaka strömmen.

Det man vet i dag är att det blev fel i den omkopplingsstation mellan Eons och Värnamo Energis nät som står i Hörletrakten. Vad som orsakade felet är dock fortfarande inte klarlagt.

Spårlöst

– Felet uppstod i Eons nät men trots att de har flugit med helikopter och gått igenom sin utrustning har de inte hittat några kvarstående skador. Det finns alltså inga spår efter felet. Det blev någon typ av överslag men vi vet inte varför, säger Leif Söderlind, teknisk chef vid Värnamo Energi AB, och tillägger att det är högst osäkert om strömavbrottet får en förklaring.

– Skyddsutrustningen för elledningar är väldigt känslig för att personer och egendom inte ska komma till skada. Då kan det bli så här att man får ett temporärt avbrott som man inte kan hitta orsaken till.

Lite som en jordfelsbrytare?

– Det är faktiskt en väldigt bra liknelse. Den slår ifrån och när man slår på den igen så funkar det, säger Leif Söderlind.

Annons

Att göra tekniska ändringar i stationen – som ägs av Eon – för att säkra elöverföringen är inte aktuellt enligt Leif Söderlind.

– Dels är det här hårt reglerat, dels finns det ju en poäng i att det slår av om det blir fel.

Förstärkt hemsida

Liknande avbrott händer med jämna mellanrum men att så många kunder drabbas under så lång tid är ovanligt.

– Att vi haft avbrott i hela stan under så lång tid har inte hänt sedan mitten på 80-talet. I samband med Gudrun var avbrottet längre men det var betydligt färre som drabbades, säger Leif Söderlind.

Som en följd av att så många drabbades blev Värnamo Energis hemsida överbelastad.

– Vi kommer att stärka upp den så att den klarar fler samtidiga användare, säger Leif Söderlind.

Bidrog till överbelastningen gjorde det faktum att Värnamo Energis växel slogs ut. När reservkraften skulle slå på gick en komponent sönder varför växeln inte fungerade under cirka en timme. Komponenten ska bytas ut.

– Det är oerhört viktigt att vi kan informera våra kunder när något sådant här sker, säger Leif Söderlind.

I stället blev det ett spontant öppet hus.

– Vi öppnade våra dörrar och det var åtskilliga som kom hit för att få information, säger Leif Söderlind.