Stora delar av Värnamo blev utan el vid 09.30-tiden på lördagsförmiddagen. Många Värnamobor letade febrilt efter information om vad som hade hänt då även Värnamo Energis hemsida brakade samman.

Det visade sig efter felsökning vara ett problem med Eons överliggande nät, vilket alltså även drabbade Värnamos elnät.

— Felet ligger i en station som matar ström till nätet i Värnamo. Vi hade både driftpersonal och montörer ute som jobbade med detta, säger Sirpa Franzén, presschef vid Eon.

Leif Söderlind, teknisk chef vid Värnamo Energi AB, kunde konstatera de inte kunde göra något åt strömavbrottet.

Annons

— Det står utanför vår makt det här, det är djupt beklagligt, säger han.

Bussar ersätter tåg

Jönköpings länstrafik fick ställa in flera tåg på grund av strömavbrottet. Det rörde sträckorna Värnamo-Jönköping-Växjö, Växjö-Värnamo samt Värnamo–Halmstad där bussar fick ersätta.

Räddningstjänsten fick rycka ut på ett larm där en hiss fastnade på Scandic hotell i Värnamo som en följd av strömavbrottet.

Strax före klockan 13.00 kunde Eon meddela att strömmen var tillbaka igen.

— Vi fick koppla om till Värnamo på andra linjer så nu har i princip alla kunder fått tillbaka strömmen, säger Sirpa Franzén.

Vill starta utredning

För Eons del återstår dock en hel del arbete då det visar sig att en längre ledning är trasig. Men detta påverkar alltså inte Värnamoborna.

Leif Söderlind var lättad över att strömmen är tillbaka, men uppger att Värnamo Energi AB kommer att gå vidare i fallet.

— Naturligtvis ska vi utreda vad som har hänt gentemot Eon, säger han.

Senast Värnamo slogs ut på det här sättet i ett strömavbrott var i slutet på 1990-talet.