– Det var olyckligt att vi anlitade Reinholdsson. Vi ska försöka undvika att använda hans företag i fortsättningen, det är min personliga uppfattning, säger Arnold Carlzon (KD), ordförande i omsorgsnämnden.

– Det här är en acceptabel kompromiss, en halv seger för oss. Men egentligen vill vi inte att de anlitar KommunLex alls, säger Thomas Juneborg, talesperson för Vimpa, Vi med personlig assistans i Jönköpings län.

I förra veckan skrev Värnamo Nyheter att omsorgsförvaltningen på Värnamo kommun upphandlat Jonas Reinholdsson och hans företag KommunLex. Han skulle hålla två föreläsningar för biståndshandläggare i höst.

Inom handikapprörelsen är man mycket upprörd över att kommunen har bokat honom.

Avslöjad i TV 4

TV 4:s Kalla Fakta har avslöjat att Jonas Reinholdsson har hållit kurser i hur kommunerna ska ge avslag till funktionshindrade.

Annons

Thomas Juneborg i Vimpa skrev till Värnamo kommun för att protestera. Så här sade han i VN förra veckan:

– Hur kan man anlita en föreläsare som har lärt kommunerna hur de ska hitta kryphål i LSS-lagen så att de kan ge så många avslag som möjligt?

– I TV 4:s program framgår det att Jonas Reinholdsson har en mycket obehaglig människosyn. Han skämtar rått och raljerar över personer med stora funktionsnedsättningar, fortsatte Thomas Juneborg.

Carlzon reagerade

När Arnold Carlzon (KD), ordförande i omsorgsnämnden, läste artiklarna i VN reagerade han.

– Jag har hela tiden tyckt att det var olyckligt att vi anlitade Jonas Reinholdsson och hans företag. Vi ska vara väldigt noggranna när vi använder oss av konsulter, även i andra sammanhang, förklarar Arnold Carlzon.

Arnold Carlzon tog kontakt med Thomas Juneborg. Sedan hade han en dialog med chefen för omsorgsförvaltningen, Gunnel Lundgren, och biträdande omsorgschefen, Ann Lindqvist, som gjort upphandlingen.

De är överens om att Jonas Reinholdsson inte ska föreläsa för kommunen. Istället kommer en annan person i hans företag att sköta föreläsningarna.

– Det är klokast att göra så. Vi kan ju inte boka av företaget, vi har ett avtal om 25 000 kronor. Det vore att kasta pengarna i sjön, säger Arnold Carlzon.