Försäkringsbolaget If har sett en markant ökning av stölder av nyckellösa bilar under 2018. Detta skriver försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.

De skriver att antalet bilstölder i Sverige var rekordhöga under 2016 och 2017 och speciellt vad gäller reservdelsstölder. Den trenden verkar dock ha vänt.

Nu verkar tjuvarna istället rikta in sig på stölder av nyckellösa bilar där de använder en störsändare som blockerar kontakten mellan nyckel och fordon, vilket gör att bilen inte blir låst och larmad när ägaren tror att den blir det.

Enligt polisen sker vanligtvis brottet i anslutning till stormarknader och tätt befolkade parkeringar där tjuvarna kan arbeta ostört.

Man har även under det senaste året sett en stor ökning av anmälningar om reläattacker där tjuvarna utnyttjar de nyckellösa låssystemen som finns i vissa bilar. Det fungerar så att bilen låses upp automatiskt när nyckeln är i närheten. Tjuvarna använder sig då av en reläsändare som fångar upp och förstärker signalen från en nyckel inne i en bostad och kan då öppna bilen och sedan köra iväg.

Fredrik Bratt, polisens presstalesperson vid Polisregion Syd, tror att det handlar om organiserade ligor som sysslar med dessa typer av bilstölder.
Foto: Polisens pressbild

Fredrik Bratt, presstalesperson vid Polisregion Syd, berättar att polisen med jämna mellanrum tar emot anmälningar om att bilar har stulits med hjälp av teknisk utrustning och menar att stölderna ökat.

Organiserade ligor

Enligt Fredrik Bratt rör det sig om organiserade ligor som sysslar med den här typen av bilstölder.

Annons

– Det är framför allt inte alla som har den tekniska förmågan som krävs för att ta upp signalerna och som har ett kontaktnät så att man kan göra sig av med bilen. Jag tror att det är begränsade och organiserade ligor som sysslar med detta i runt om i Sverige men även i Europa, säger han.

Fredrik Bratt berättar att det finns flera saker som bilägare kan göra för att förhindra att bilarna blir stulna.

– Man kan till exempel förvara nyckeln i en plåtburk så att det försvårar att ta upp signalerna. Har man två bilar kan man parkera en annan bil framför den nyckellösa bilen och man kan även använda belysning vid uppfarten som tänds vid rörelser. Det är viktigt att man följer råden från biltillverkare och försäkringsbolag, säger han.

Försäkringsbolagets råd: Så gör du för att undvika bilstölder

• Om du har en bil med nyckellöst system – förvara nyckeln under natten i en plåtburk m..

Försäkringsbolagets råd: Så gör du för att undvika bilstölder

• Om du har en bil med nyckellöst system – förvara nyckeln under natten i en plåtburk med plåtlock.

• Det finns särskilda nyckelfodral att köpa som blockerar signalen.

• Kontrollera alltid att bilen har låsts när du lämnar den.

• Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.

• Lämna inte värdesaker synliga i bilen.

• Använd rattkrycka. Det försvårar stöld av ratt och airbag.

• Märk bildelarna med spårbar DNA-märkning och märk med dekaler på bilen.

• Har du dyra fälgar, montera hjullås.

• Montera billarm.