Det var i Stockholms stadshus som Företagarna, Sveriges största företagarorganisation, ordnade med galakväll i fredags. Prisutdelning stod bland annat på programmet och Årets företagare samt Årets unga företagare korades.

På plats på galan var även Stefan och Linda Falkboman från Gnosjö, som nominerats till Årets stipendiat. Lyckan var stor när det senare under kvällen visade sig att de var vinnarna av priset.

Annons

I juryns motivering lyfts paret Falkboman som viktiga förebilder för ungt entreprenörskap. "Vi är imponerade över att deras långsiktiga vision med att bli ledande inom att erbjuda unga chansen att bli utbildade i företagande och entreprenörskap där deltagarna med stöd av entreprenörer och coacher utvecklar sin drivkraft och lär sig allt de behöver för att lyckas i ett eget entreprenörskap", står det att läsa.

Young Drive har utbildat över 13 000 människor i Afrika inom entreprenörskap och inom Ung Drive har de i sommar inspirerat 300 människor att starta eget inom 24 olika kommuner runt om i hela Sverige.

Vad betyder priset för er?

— I Sverige är vår vision först och främst att mobilisera unga entreprenörer och att rulla ut den här utbildning i hela Sverige. Att få utmärkelsen betyder att man får vatten på sin kvarn och det är ju skitroligt när vi slitit med detta till stor del ideellt sedan 2009, säger Stefan Falkboman.

Han fortsätter:

— Det är också en personlig boost att få vara med och ta emot priset, även om det tillägnas alla som arbetar med det.

Stipendiet är på 20 000 kronor - vad går pengarna till?

— Vi håller just på nu med insamling, vi ska samla in en miljon till Young Drive för att utbilda 18 000 ungdomar i Uganda. Det här stipendiet rakt till den insamling.