Utsidan av det buddhistiska templet i Gnosjö pryds av flera statyer i marmor. På fredagsmorgonen gjordes upptäckten att några av dem saboterats. De låg välta och krossade mot marken.

— Jag var där sent på torsdag kväll, så det måste ha hänt på natten till fredagen, berättar Kim Anh.

Hon är en av många medlemmar i buddhistförsamlingen.

— Jag blir mycket ledsen. Vi vill ingen illa och det är svårt att förstå att någon vill oss illa genom att förstöra för oss.

Annons

I helgen väntar festligt firande i templet med anledning av Buddhas födelsedag. Vandaliseringen har inte påverkat förberedelserna, även om stämningen blir något mer dyster efter det inträffade, berättar Kim Anh.

Det är inte första gången som buddhisttemplet i Gnosjö utsätts för skadegörelse och Värnamo Nyheter har skrivit om det flera gånger tidigare.

Skadegörelsen har blivit en kostsam historia för församlingen, som köper in statyerna från Vietnam. Efter tidigare incidenter har man till och med övervägt att installera kameror för övervakning.

— Vi har tittat på det, men det skulle bli alldeles för dyrt för oss att ha kameror säger Kim Anh.

Nattens händelse har fått spridning på sociala medier och kommentarerna är många. "Det är så sorgligt" står att läsa i ett av inläggen och i andra utrycks ilska över det inträffade.

Men Kim Anh är inte arg, berättar hon. Bara ledsen.

— Jag bara hoppas att detta inte händer igen, säger hon.