Tio barn hade anmält sig till kursen "Minecraft City Värnamo" som hålls av Teknikcenter i Gummifabriken. Framför varsin dator fick deltagarna en kursintroduktion av Simon Jonasson och Admir Ramic som håller i kursen.

– Många barn har ett stort intresse för spel och det är roligt att kunna omvandla det till något där det de skapar i spelet blir något konkret i verkliga livet, säger Admir Ramic.

Får återskapa sina hus

Med sig hade deltagarna bilder på sina hus, som de ska få återskapa i spelet Minecraft och skriva ut med 3D-skrivare vid ett senare kurstillfälle.

Annons

– Det ska bli roligt att göra sitt eget hus. Jag tycker om spel och har byggt andra hus i Minecraft innan, säger nioåriga Irma Bengtsson, som är den enda tjejen som har anmält sig till kursen den här gången.

– Tjejerna är tyvärr lite svårare att fånga upp, men vi märker ändå när vi håller teknikkurser under lov att det är en ganska bra spridning. Vi försöker ju att få fler tjejer att delta, eftersom de behövs inom IT-branschen även i framtiden, säger Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig.

Stort intresse

Aldrig tidigare har platserna för en kurs av Teknikcenter fyllts så snabbt.

– Det har varit ett otroligt stort intresse för kursen. Så stort att vi bara några dagar senare planerade in en ny liknande kurs till påsklovet. Den är redan fullbokad, säger Oscar Axelsson.

Vill säkra framtida kompetens

Syftet med Campus Värnamos Teknikcenter är att fånga upp och bevara teknikintresset hos unga.

– Det är inte ett projekt utan ett långsiktigt arbete där kommunen vill att vi ska försöka säkra kompetens för våra lokala IT-företag inför framtiden. Det är viktigt att väcka intresset även hos såpass unga personer som deltagarna här i dag, säger Oscar Axelsson.