Någorlunda, så heter den fastighet i Bondstorp där Bengt Petersson har byggt ett antal uppmärksammade hus, ställt en stridsvagn på tomten och byggt en egen mack.

Läs mer: Villan står på tio meter höga kraftledningsstolpar

Någorlunda är också hem för ett antal boende. Några bor i huvudbyggnaden - där det även inryms ett mindre bilmuseum, andra i villorna på tomten.

geomap

Funkade hos grannen

Att det blir mycket sopor efter julhelgerna är inte så konstigt, men hade det inte blivit lite för mycket?

Inget av locken på de tre soptunnorna gick att stänga.

– Som vi uppfattar det, har sopbilen inte varit där sedan i mitten av november. Enligt de besked jag har fått ska det ha varit strul med någon av bilarna, berättar Bengt Petersson.

– Vad märkligt, här har det fungerat klanderfritt. Men vi har noterat att det har legat mycket sopor vid Någorlunda, säger Gudrun Bosevik i grannfastigheten som ligger en avtagsväg närmare Bondstorps samhälle.

SÅM:s förbundsdirektör, Lars-Erik Andersson, konstaterar att någonting har blivit fel.

SÅM ansvarar

För sophämtningen i Vaggeryds kommun ansvarar SÅM, samverkan återvinning miljö.

– Jag kan bara konstatera att någonting har blivit fel. Kunden har hört av sig tidigare, men en nyckelperson hos oss har haft semester och det har dröjt. Jag har också förstått att det har varit problem med en bilarna, säger SÅM:s förbundsdirektör Lars-Erik Andersson.

Annons

Den senaste registrerade hämtningen gjordes den 20 november av Sandahls åkeri, som jobbar på uppdrag av SÅM i Vaggeryds kommun. De har bilar som navigerar via en GPS-karta.

Mattias Svensson, vd hos Sandahls, lovar att fixa specialtömning i Någorlunda, Bondstorp, snarast möjligt.

Prickar av tunnorna

– Våra chaufförer ser en karta med en svart prick för varje kärl som ska tömmas. När tömning görs känner sopbilen av exakt vems tunna det handlar om och vad den väger, berättar bolagets vd Mattias Svensson.

När tunnan är tömd slocknar den svarta pricken på bilens GPS. Om allt fungerar är det alltså näst intill omöjligt att missa en tömning. Grundteorin under tisdagen var att en reservbil, utan avkännarsystem, har satts in. Till bilden hör också att chauffören på sträckan var ny.

– Nu fixar vi de här tunnorna under onsdagen, samtidigt som vi ska undersöka närmare vad som har hänt, säger Mattias Svensson.

Någorlundas sopställ är i vanliga fall ett av kommunens vackraste.
Foto: Gunnar Hoglund