Sommarpasset är ett kort som Värnamo kommun delar ut till alla ungdomar mellan 6 och 16 år.

Passet kan under sommarlovet användas två gånger vardera på Forshedabadet, Värnamobadet, minigolf i Folkets park samt minigolf på Värnamo camping. Totalt handlar det om åtta tillfällen sammanlagt.

Utnyttjas dåligt

Fritidsförvaltningen på Värnamo kommun har konstaterat att sommarpasset utnyttjats väldigt dåligt.

Av cirka 33 000 möjliga tillfällen har passet använts endast drygt 2 700 gånger, alltså en utnyttjandegrad på cirka åtta procent. Den nivån har det varit under flera år.

Nu ser man över hur man kan få sommarpasset att bli mer attraktivt framöver.

Annons

När Värnamo Nyheter frågade några ungdomar från Apladalsskolan i tisdags om de använder sitt sommarpass var svaren entydiga: man använde dem när man var mindre men inte nu längre.

— Där finns inget som lockar för oss lite äldre, menar de.

Gratis busskort

På önskelistan vad man vill ha istället står bland annat, ett gratis busskort i hela länet som man kan utnyttja under sommarlovet, för att kunna åka till Jönköping exempelvis.

Nellie Gustavsson som går i sjuan på Apladalsskolan berättar att hon faktiskt aldrig använder sommarpasset.

— Jag gillar att träffa kompisar och gå en runda på stan, om man hade ett par gratis fikabiljetter eller något liknande i passet skulle jag utnyttja det, säger hon.

— Jag hade gärna haft med höghöjdsbanan på Isaberg som en aktivitet, säger Mira Gränsmark

Inte nöjda

Johan Arvidsson, Fritidschef på Värnamo kommun berättar att man just nu håller på att titta på hur man ska kunna göra sommarpasset mer attraktivt framöver.

— Vi är definitivt inte nöjda med det dåliga utnyttjandet, säger han.

Vad säger du om ett gratis busskort i länet på sommarlovet som många tycks efterfråga?

— Spontant tror jag att det skulle bli ganska kostsamt, men som sagt, vi tittar på det just nu och jag hoppas att vi ska kunna hitta något som kan locka ungdomarna, säger han.