Kärnan i verksamheten blir som den alltid har varit. Alltså att erbjuda någonting att göra och ge möjligheten att träffa kompisar - nya som gamla. Sommarkul ger också sommarjobb åt ett tiotal lite äldre ungdomar via AME och Svenska kyrkan.

Läs mer: Full fart på Sommarkul

Öppet onsdag och fredag

En nyhet för året är att ungdomsgården i Skillingaryd, den på hörnet vid torgfontänen, kommer att vara öppen på onsdagar och fredagar. Dit är bara högstadie- och gymnasieelever välkomna.

– Tidigare har vi också anordnat ett antal större resor, bland annat till Liseberg och Kolmården. Men många av ungdomarna som då var med, följde med bara vid det tillfället - de var inte med på Sommarkuls övriga verksamhet, berättar Andreas Ljung.

Fakta: Sommarkul i Vaggeryd

Arrangeras främst vid ungdomsgården i Vaggeryd. Målgruppen är mellanstadieelever, men alla..

Fakta: Sommarkul i Vaggeryd

Arrangeras främst vid ungdomsgården i Vaggeryd. Målgruppen är mellanstadieelever, men alla 7-18 år får vara med. För barn från Skillingaryd går det bussar från arenan 09:45 och hem klockan 15:00.

Den som vill vara med får ett kuvert med information och en lapp som ska skrivas på av vårdnadshavare, därefter får man ett armbandspass och en orange T-skirt, som även ger gratis inträde vid ett ”återträffsdisco” under hösten.

Ungdomsgården i Skillingaryd är öppen för elever från högstadiet och gymnasiet på onsdagar (15-21) och fredagar, (15-22). Aktiviteter som under resten av året. De som är från Vaggeryd kan åka buss eller tåg med gratis sommarkort från JLT.

Annons

Det blir resor även i sommar, men de bygger på att man har deltagit aktivt i planeringen av dem.

– Tanken är att det ska bli ett antal kortare, och billigare resor. Men det blir ungdomarna som får komma med förslag, pejla intresset och ta reda på vad det kostar, säger Andreas.

Läs mer: Medeltida midsommar i lavjbyn

Fördjupat samarbete

Tänkbara mål är Berghems medeltidsby, Stadsparken i Jönköping och annat där temat är mer av utforskande och att göra någonting tillsammans än att åka en attraktion. Andreas berättar också att samarbetet med kommunens föreningar har fördjupats, vilket resulterat i att sommarlovsungdomarna nu får prova på bland annat fotboll, handboll, innebandy, bågskytte och krukmakeri. Kanske upprepas också succén med såpafotboll.

Andreas är en av fem anställda ledare, som nu förbereder sig för sin andra säsong med Sommarkul. I fjol hade flertalet ledare aldrig varit med tidigare.

Se även: Sommarkul på feriejobbet för Alexandra

Alexandra Granqvist, som har gått på Figy i Värnamo, var en av feriepraktikanterna på Sommarkul under 2017.