Ett dopp i sjön, ett besök i den vackra kyrkan, en fika utanför sockenstugan – det finns mycket som lockar i Sandvik.

– Vi har ett väldigt stort upptagningsområde. Det har kommit folk från Falkenberg och väldigt många tyskar och danskar, säger Margareta Eklund, som funnits med sedan starten av sommarcaféet för sex år sedan.

5000-6000 besökare

Förra året hade man mellan 5 000 och 6 000 besökare och man hoppas på något liknande i år.

– När vi öppnade för säsongen i söndags hade vi nästan 200 kaffegäster, säger Ylva Samuelsson, ordförande i församlingsrådet.

Allra flest gäster kommer det på tisdagar, torsdagar och söndagar, när det är musikandakt i Sandviks kyrka, alldeles bredvid sockenstugan, berättar hon.

Annons

– Kyrkan är bara öppen på sommaren och är en jättepopulär vigsel- och dopkyrka, med väldigt familjär känsla. Och omgivningen är ju så vacker, med flera badplatser. Man kan bada några timmar och sedan gå och fika, säger Ylva Samuelsson.

Många ideella

Det är tack vare ideella krafter från Burseryds församling, LRF och Södra Hestra hembygdsförening som serveringen av hembakade kakor kan hållas öppen varje dag fram till 13 augusti. Dessutom ställer ett tiotal hantverkare ut sina verk i sockenstugan. Totalt är ett sextiotal personer engagerade under sommarveckorna.

– Det är fantastiskt att så väldigt många ideella finns med. Annars hade det inte fungerat.

Pengarna som blir över går till olika organisationer. Under de veckor som Svenska kyrkan håller i serveringen brukar det bli över 30 000 kronor som skickas vidare till Svenska kyrkans internationella arbete och Världens barn.

Från Göteborg och Danmark

Familjen Krantz har rest från Danmark för att semestra i Sverige och passade på att göra ett besök i Sandvik. Senast de semestrade i Sverige var för sex år sedan, men nu ville barnen resa till Sverige igen, berättar de.

– Det är fantastisk natur, bra människor och lugn och ro, förklarar Henriette.

Anna och Anton Kuthy bor i Göteborg men är på semester i trakten. De fikar tillsammans med vännerna Christina och Patrick Ingelsten med barnen Ebbe, Alfred och Ceba, som bor alldeles intill sockenstugan.

– Våra barn kallar det för sockerstugan, för att det serveras så mycket fika här, säger Patrick med ett leende.