Det blir allt vanligare att människor berättar för mig att de har slutat läsa. När jag berättar vad jag jobbar med kommer det ofta fram, i ett urskuldande tonfall, att personen inte hinner längre. Läsande personer har plötsligt upptäckt att det gått månader sedan de senast öppnade en bok.

Tidsbrist är den vanligaste förklaringen, men jag tror att det egentligen handlar om något annat. Allt fler får allt svårare att koncentrera sig. Vi lever i en vardag med ständiga avbrott, där mobiltelefoner, sociala medier och mejl hela tiden får oss att tappa fokus.

Den här helgen arrangerar vi en stor litteraturfest i Jönköping och Värnamo. Vi har bjudit in några av landets (och Norges) bästa författare, men skapar också utrymme för ett stort antal lokala skribenter. Totalt fyller vi nästan 150 bord med böcker medan våra många scener fylls med spännande samtal och föredrag.

Annons

Jag vill uppmana alla att ta sig till festivalen och låta sig inspireras. Ta chansen att träffa författarna och prata med dem om deras böcker, eller sätt dig ner och lyssna på en författarintervju. Oavsett om det handlar om en gammal favoritförfattare som Theodor Kallifatides eller om ett nytt stjärnskott som poeten Anna Axfors, så kommer du att få en upplevelse, och kanske en ny bok, med dig hem.

Vi lever i en orolig tid, där många söker enkla svar på svåra frågor. Jag tror att vi, var och en, måste göra tvärtom. Stanna upp, lyssna och lära oss nya saker. Vi måste ta tillbaka vår koncentrationsförmåga, så vi klarar att acceptera att svåra frågor ibland kräver svåra svar.

Under kvällsprogrammet i Jönköping kommer jag att intervjua författare som har vidgat mitt perspektiv. Elisabeth Åsbrink fördjupar sig i några av historiens mörkaste kapitel, medan Åsne Seierstad och Johannes Anyuru dissekerar vår samtid.

Att läsa deras böcker får en att reflektera över de strömningar vi ser i samhället. Hur hanterar vi egentligen medmänniskor som låter sig lockas av aggressiva ideologier? Vad händer om de tar makten? Och vilket ansvar har jag själv för att världen rör sig i en bra riktning?

Sådana läsupplevelser är spännande, men de blir ännu bättre om man kan dela dem med andra. Så lägg undan mobiltelefonen en stund och välj en bok i mängden. Det är aldrig för sent att börja läsa igen.