Det knarrar i snön när vi rör oss runt bygget av Åvikens förskola strax ovanför bron vid Folkets hus. Temperaturen ligger strax över nollan och snön faller lätt. Längs vägen står två långtradare. Dragbilarna består av lastbilar med fyllnadsmassa i form av söndermald asfalt och grus. Men det ska inte användas vid bygget.

– Nej, de är tvungna att ha den på dragbilens flak för att få tryck på de drivande hjulen, berättar en man som kör den följebil som måste vara med vid den här typen av specialtransporter.

Det är totalt 34 moduler som ska levereras till den 6 avdelningar stora förskolan. Några av dem kommer också att bilda kök, matsal och utrymmen för personalen.

Ett ekipage fastnar

Men trots barlasten hos dragbilarna har det tredje ekipaget fastnat. Det har kört in på en villaväg för att kunna backa in på byggarbetsplatsen, men kommer inte ur fläcken.

Kommunens tekniska kontor kontaktas och en hjullastare som är ute för att röja snö kommer för att dra loss transporten. Den personal som ska ta hand om modulen och få den på plats, använder samtidigt tiden till att skotta bort så mycket snö som möjligt från anslutningsplatsen. Samtidigt tilltar snöfallet och varslar om nya problem under dagen.

– Det här ska inte rucka på planerna. I vecka 18 ska huset vara klart och veckan därpå ska avdelningarna vara inflyttningsklara, säger fastighetschef Torbjörn Isaksson.

Annons

Det är en febril verksamhet som utspelar sig i anslutning till den lilla gölen nedanför Folkets hus.
Foto: Gunnar Hoglund