Marinens Musikkår är en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer och består av 30 heltidsanställda yrkesmusiker. Varje år genomför musikkåren omkring 150 framträdanden, exempelvis vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter, förbandsspelningar, tattooer och konserter. Kåren har också deltagit vid utlandsmissioner i bland annat Bosnien, Kosovo och Afghanistan, med både ceremonimusik som musikunderhållning i personalvårdande syfte.

"Förstklassig musik"

Onsdagen den 25 oktober är det dags för Värnamo att få besök av kåren, som kommer att göra en konsert i Arken.

– Detta är ett lite speciellt tillfälle av få höra förstklassig musik från en musikkår som varit nedläggningshotad ett antal gånger men som hittills klarat att hålla sig kvar, skriver Willy Lindbergh från Pingströrelsens Brassband, i ett mejl till tidningen.

Rekrytering åt Försvarsmakten

Marinens Musikkår, som är stationerad i Karlskrona, har anor sedan 1680-talet och har verkat i obruten linje sedan dess. Repertoaren spänner brett över olika blåsmusikgenrer och riktar sig till olika målgrupper. I samband med dessa framträdanden verkar musikkåren också för marknadsföring och rekrytering åt Försvarsmakten.