I ett experiment och en digital detox tidigare i veckan läste Litteraturpoddens programledare Sophia Magasanik och Emilia Söelund varsin Augustnominerad bok – i en lång, livesänd maratonläsning. I fem och en halv timme satt programledarna i varsin soffa och läste tyst för sig själva, en upplevelse som var lika delar smärtsam och jobbig, som en spännande litterär upplevelse.

Experimentet var även en kommentar på samtiden – idag kan vi sitta bredvid vår partner, barn eller vän i soffan och skrolla i Facebooks flöde, medan det känns onaturligt att sitta bredvid någon och ta sig tid att läsa.

Hur blev det såhär?

Litteraturvetaren Ylva Lindberg, Jönköping University, gästar studion för att prata om koncentration, läsande – och hur den snabba, digitala samtiden påverkar vår förmåga att ta till oss litteratur.

Relaterat: Repris: Så var Augustutmaningen – i både lång och kort form
Emilia Söelund, Ylva Lindberg och Sophia Magasanik diskuterar litteratur, och hur den digitala samtiden påverkar vår koncentration i senaste avsnittet av Litteraturpodden.
Foto: JANNE WRANGBERTH
Sophia Magasanik och Emilia Söelund (och katten Findus i förgrunden) under experimentet.

Smålands Litteraturpodd görs av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund samt Hall Medias biträdande livechef och sociala medieansvarig Sophia Magasanik. Gäst i studion är Ylva Lindberg, docent i litteraturvetenskap på Högskolan för lärande och kommunikation.

Annons

Relaterat: Säsongspremiär på Bokmässan: Anders Rydell gästar Litteraturpodden