Det hela började med en dräktparad där besökarna kunde få sig en skymt av olika klädnader som användes under renässansen. Detta följdes med en humoristisk dramatisering om en av anledningarna till varför vi firar nationaldagen - att Gustav Vasa valdes till kung.

Att det blev just Slätten istället för Sjöbo det här året berodde på den enkla anledningen att det redan fanns rekvisita inför en filminspelning där. Kommande filmen "Slaget vid Getaryggarna" som handlar om det nämnda slaget 1567 utanför Bottnaryd. Över 300 personer är delaktiga i det projektet där premiären är tänkt sista oktober.

Annons

En av de tänkta höjdpunkterna - Tofterydsrevyns uppsättning av "Hamlet" - fick på grund av sjukdom ställas in. Men det fanns gott om renässans att ta in ändå. Bland annat ett militärläger där Ann-Charlott Hilding agerade trosschef. Hon lagade rotfruktssoppa, stekt fläsk och bröd som besökarna kunde få smaka.

— Det är lite annorlunda, jag brukar annars laga medeltidsmat. Jag är med i rollspelsföreningen, säger Ann-Charlott och skrattar.

Några andra som var utklädda i tidens kläder var Saga Ljungqvist och Bettina Adelbrant Höglund.

— Vi är utklädda till kvinnor som de såg ut då. Det är spännande och lärorikt. Man får lite bättre inblick i hur de hade det, säger Bettina Adelbrant Höglund.

Under dagen blev det även bland annat väsenvandring där lokala sägner och sagor dramatiserades, riddarspel med Junecopia samt hantverksmarknad.