"Fast Vattnet" drar skrevs till en början som en vuxenroman, berättar Madeleine Bäck.

SmåLit för barn och unga

UNG SCEN

Att skriva lätt om det som är svårt: 4 februari, 11.30. Magen..

SmåLit för barn och unga

UNG SCEN

Att skriva lätt om det som är svårt: 4 februari, 11.30. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping: 5 februari, 13.15. Lilla scenen, Gummifarbiken Värnamo Författarna Christina Walldén, David Mohseni och Åsa Storck berättar om hur de gör när de skriver böcker på lätt svenska.

Deckare och mysterium med Åsa Öhnell: 4 februari, 11.30. Flygande Mattan, Stadsbiblioteket, Barn i åldrarna 6-9 får vara med och skapa en klurig deckargåta.

Poetry slam-skola: 4 februari, 12.00. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping. Poesi, estradpoesi och poetry slam. Vad är vad, och hur går det till? Martin Spånberg reder ut begreppen. Det blir mini-slam, poetry slam-skola och gäster. Huvudgäst är poeten Anna Axfors från Tranås som läser sin poesi.

Sagoteater: Mamma borta: 4 februari, 12.00, 13.00, 14.00 & 15.00. Gröna mattan, Stadsbiblioteket. En sagoteater utifrån Cris Haughtons prisbelönta bok "Mamma borta". För åldrarna 1-5 år.

Film: Jag rymmer!: 4 februari, 12.00, 12.30, 15.30, 16.00. Bokbussen utanför Stadsbiblioteket. Bokbussen förvandlas till Biobussen och visar den animerade filmen "Jag rymmer!" för barn i åldersgruppen 1-5 år.

Skräck och spöken med Lena Ollmark: 4 februari, 12.30. Flygande Mattan, Stadsbiblioteket. Skräck- och spökträff med författaren till serien om Firnbarnen – "Inmurade", "Brännmärkt" och "Frostbitna". För barn i åldrarna 9-12 år.

Möt Katarina von Bredow: 4 februari, 13.30 & 14.00. Flera scener, Stadsbiblioteket Jönköping. 5 februari, 12. Lilla scenen, Gummifabriken, Värnamo. En av Sveriges mest populära ungdomsboksförfattare berättar om sina böcker. I Värnamo sker det i samtal med författaren Christina Wahldén.

Svensk skräck: 4 februari, 14.30. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping: Samtal med skräckförfattarna Madeleine Bäck och Lena Ollmark. Varför är skräck så populärt i Sverige just nu?

Hundquiz med Jeanette Bergenstav: 4 februari, 14.30. Flygande Mattan, Stadsbiblioteket. Var med i Flingan och flockens kluriga hundquiz! En frågesport för alla som gillar att nosa upp ledtrådar och svar. 6-12 år.

Öppen bokcirkel: "Vattnet drar": 4 februari, 15.00. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping. Samtal med författaren Madeleine Bäck om hennes skräckroman "Vattnet drar". Bokcirkeln är öppen för alla intresserade.

Makalösa maskiner och märkliga människor: 4 februari, 15.30. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping: Författaren Christina Wahldén berättar om sina böcker "Fripassageraren" och "Guldgrävaren", steampunkäventyr för 12-15-åringar. Vad är steampunk? Hur tänker man när man skapar ett omslag till sina böcker?

Hejdå tonårsångest: 4 februari, 16.00. Magenta, Stadsbiblioteket Jönköping. Författaren och poeten Louise Halvardsson har gett ut "Punkindustriell hårdrockare med attityd", "Svenglish" och den splitternya "Hejdå tonårsångest". Hon kommer att framföra några av sina dikter, till trumkomp av Henke Mimerson.

Lena Ollmark lär dig skriva spökhistorier: 5 februari, 13.00 & 16.00. Sal 110, Gummifabriken Värnamo. Skrivarskola för mellan- och högstadieåldern med författaren Lena Ollmark. OBS. Begränsat antal platser, anmälan görs till Stadsbiblioteket, Kulturhuset Cupolen.

Sagostund: 5 februari, 13.15 & 13.45. Sal 112, Gummifabriken Värnamo. Med skådespelaren Gunnar Malmgård.


Prinsessan på ärten en dockföreställning. 5 februari, 13.30 & 15.00. Sal 115, Gummifabriken Värnamo. Barnföreställning med Sofia Löwenmark, från 4 år. Biljetter hämtas på Stadsbiblioteket Cupolen.

– Men det lossnade inte riktigt. Det var först när jag insåg att karaktärerna nog var yngre som det började rocka och jag insåg att jag skrev för unga vuxna. Den där brytpunkten mellan ung och vuxen är så spännande, med alla livsval som ska göras, alla frågor som ska besvaras.

Hade du skrivit boken annorlunda om du från början hade tänkt dig unga vuxna som läsare?

– Nej. Jag tror inte det. Däremot har jag diskuterat det mycket med förlaget. Kan jag verkligen ha med det här? Kan det vara så här rått? Men de har aldrig tvekat, utan sagt behåll.

– När jag har träffat unga i Gästrikland som läst boken säger de att det är så här det är. Det är vi vuxna som censurerar oss. Man måste ticka tillbaka sig själv i åldern och ta bort de filter vi lägger på.

Under SmåLit kommer Madeleine Bäck att delta i en bokcirkel kring boken, som är öppen för alla.

– Ungdomar är ofta så direkta och ställer helt andra frågor än äldre vuxna. De kan prata om karaktärerna som om de fanns på riktigt, det är väldigt kul. Så jag hoppas att det kommer både unga, unga vuxna och vuxna.

Tillsammans med författarkollegan Lena Ollmark kommer hon också att delta i ett panelsamtal om skräck.

Annons

– Ska vi verkligen läsa om overkligheten när verkligheten är så svår som den är, frågar sig en del. Ja, säger jag, jag tror det är jättenyttigt. Skräck är som att åka berg- och dalbana: läskigt men inte farligt på riktigt. Det gör att vi kan bränna ur oss de här hormonerna på ett helt säkert sätt.

– Jag vill också se det som en slags samhällskommentar. Vi skriver om det som folk är rädda för och vad som händer när vi ställs inför det farliga. Precis som Mary Shelley gjorde på sin tid med Frankenstein. Då var det elektriciteten folk var rädda för.

Och i "Vattnet drar" - vilka rädslor är det du vill spela på där?

– Jag är ju väldigt intresserad av urbaniseringen och landsbygdsfrågor. Vad händer när vi har en landsbygd där vissa yrkesgrupper, ofta högutbildade, inte kan stanna kvar? Det är i den sprickan jag har lagt den här historien. Det finns en rädsla för landsbygden och naturen bland de som bor i städerna, men också en historielöshet i allmänhet. Vad händer när vi inte längre kommer ihåg hur vi ska bekämpa det onda?

Lena Ollmark skriver spökhistorier och skräck för de lite yngre läsarna, från lågstadiet och uppåt. – Det är sjukt viktigt att prata om rädsla och vad det gör med oss! Vi kommer alltid att bli rädda, det är en del av att vara människa. Men vi blir också jäkligt dumma i huvudet när vi är rädda. Och det är det många som försöker utnyttja i allt från marknadsföring till politik.

Därför är det smart att lära känna sin rädsla, menar hon, och att göra det med hjälp av fiktion är ett ypperligt sätt.

– För barn och unga är känslan mer förknippad med att åka berg- och dalbana än med ångest. Och det är fint att det kan få vara så. Det viktiga är att känna igen känslan, det är lite som källkritik. Att veta att nu är jag rädd, det är därför jag reagerar så här. Då ska jag inte gå och handla. Och absolut inte gå och rösta!

Självklart går det också att se skräck som ren underhållning i sig, och det ska inte underskattas, tycker hon.

– Mina läsare älskar ju skräck, och det är klart att det är kul att skriva något som de läser inte bara för att de måste. Men det är också ett bra sätt att locka till att berätta historier. Jag är ute mycket och träffar elever på skolor och det märks tydligt att det blir roligt när de får ett uppdrag. Det är roligt att skrämmas. Inte bara andra utan också sig själv.

Och under SmåLit kommer Lena Ollmark också att hålla i en spök- och skräckträff för barn i mellanstadieåldern där de får lära sig just att skrämmas.

– Jag kan ju erkänna att jag själv inte tror på spöken. Men jag tror att vi alla har spöken i huvudet, och det är där vi ska börja.

Läs också: Tunga namn på Smålit 2017