Relaterat: Förälder i chock efter knivdådet: "Jag trodde det var en galning"
Relaterat: Så snabbt kunde polisen gripa pojken efter knivattacken
Relaterat: Två elever skadade efter knivattack på Råslättsskolan

Utbildningsministern Gustav Fridolin kommenterade knivattacken redan på onsdagsförmiddagen på sin Facebooksida. I ett samtal med tidningen utvecklar han nu sitt resonemang.

–Vi håller oss kontinuerligt uppdaterade när något fruktansvärt inträffar på en skola. Vi säkrar så att huvudmannen får stöd framåt för den svåra uppgift som kommer för att möta oroliga elever och föräldrar, säger Gustav Fridolin.

Han själv blev illa berörd när han nåddes av nyheten.

– Det är fruktansvärt. Man ska vara trygg på alla svenska skolor och arbetet som görs för att skapa trygghet. Det förebyggande arbetet är extremt viktigt men det är också viktigt att ha en beredskap för att gripa in när något inträffar, säger han.

I oktober 2015 klev en 21-årig man, beväpnad med kniv och svärd, in på skola i Trollhättan. Mannen angrep elever och personal och tre dödades i attacken. Men redan början på 2015 hade regeringen gett i uppdrag till Statens skolverk för att öka säkerheten på landets skolor.

– Vi har lärt oss mycket av den händelsen. Där blev skolan en måltavla för en yttre attack. Sedan dess har vi spridit information och kunskap hur man agerar vid en inrymning och hur man säkerställer att skolan inte är en allmän plats, säger Gustaf Fridolin och utvecklar:

– Om jag kliver in på Jönköpings-Postens redaktion så gissar jag att jag behöver berätta vem jag är och vad jag har för ärende innan jag blir insläppt. så har det inte varit på skolor tidigare, säger han.

Annons

Samtidigt som nu många är i chock efter knivattacken på Råslätt uppmanar han ändå till lugn.

– Våld på skolor är väldigt ovanligt i Sverige fortfarande. Det är därför vi agerar snabbt när något sådant här inträffar. Vi är beredda att ge allt stöd som går att ge, vi står helt med alla som är drabbade av det här dådet, säger han.

Peter Lindström, förskolechef på Jönköpings kommun, vår på plats på onsdagsmorgonen och informerade om situationen.
Foto: Robert Eriksson