Det som kanske göt mest olja på vågorna när den nya lokalplanen presenterades var att alla landsbygdsskolor; Svenarum, Åker, Bondstorp, Klevshult och Byarum blir kvar.

Läs mer: Nya högstadieskolan stryks i ny lokalplan

Samtidigt befästes Hoks skola, Sörgårdsskolan, Tofthagaskolan och ”Södra Vaggeryd” som F–6-skolor. Det är där de största förändringarna kommer att ske, samt kanske på Hjortsjöskolan. Och Södra Vaggeryd finns ju inte ens! Men nu finns det en plan för var den ska ligga.

Annons

Det område som planarkitekter, skoltjänstemän och politiker har spanat in ligger på Bondstorpsvägens västra sida. Det innebär att en ny detaljplan för området måste tas fram.

Området ligger i närheten av den nya väg som planeras.

Läs mer: Ny utfart från Västra strand planeras

— Det börjar bli ganska trångt i Vaggeryd och det här är en av de få platser där det finns plats i den södra delen av samhället. Det är angeläget att den byggs, samtidigt som det måste finnas en bred politisk enighet över mandatperioderna, säger kommunalrådet Gert Jonsson (M).

— Ja, och man vet inte säkert om det blir något ändå – med tanke på vad som hände med den planerade nya högstadieskolan, kommenterar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Om allt går som på räls med planerna och byggandet, utan långa överklagandeprocesser, tror Gert att skolan kan vara på plats till höstterminen 2019. Hur stor skolan ska vara är inte klart ännu.

— Med klasser på 20 elever och två parallellklasser lär den få minst 200 elever. Den nuvarande Götafors skola har i dag ett 80-tal elever, säger Gert Jonsson och hänvisar samtidigt till utbildningsförvaltningen för exaktare uppgifter.