Jon Aldenklev är insatsledare vid räddningstjänsten i Värnamo och rapporterade från branden i närheten av Margaretelund.

– Det var en jägare i skogen som såg branden. Det är cirka tio personer som arbetar på platsen som ligger strax norr om länsgränsen, sa han vid en inledande kontakt.

Han beskriver området där skogsbranden härjade som eländig och kuperad terräng med skogsmark och myrmark en bit bort. Ett antal hundra meter därifrån finns ett torp som man har som mötesplats men det finns ingen annan bebyggelse som hotades av branden.

– Det är 8-10 glödbränder i marken som ryker. Det är faktiskt inte helt omöjligt att det har legat och pyrt i marken sedan torkan i somras. Men det är min egen teori, sa han på fredagsförmiddagen.

Det var alltså svårt att ta sig fram och för att klara släckningsarbetet tvingades de lägga ut en rejält lång slang, kanske 700-800 meter lång.

Vid 16-tiden på fredagseftermiddagen kunde räddningstjänsten med tio brandmän från Värnamo och Bor lämna området.

– Det vi har gjort är att vi har sänkt temperaturerna i marken. Det var inga öppna lågor och det finns nu ingen risk att det blossar upp, säger Jon Aldenklev och fortsätter:

– I det här området har i princip alla träd fallit. Vi har pratat med markägaren som inte kändes vid att någon har fällt några träd och det styrker tesen om att det har brunnit i marken och bränt av rötterna. Det har nog definitivt pågått under en tid men det är svårt att säga hur länge.

Annons

Nu hoppas räddningstjänsten på att den kommande nederbörden ska sköta resten och sänka temperaturerna i marken ännu mer.